Kommunaldirektør

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

En kommunaldirektør (dog benævnt stadsdirektør i Aarhus og Odense kommuner) er den øverste embedsmand i en dansk kommune. Stillingen kan til dels sammenlignes med departementschefen i den danske centraladministration. For det første er de begge øverst administrativ chef for en bred og hierarkisk organisation, underlagt politisk ledelse. For det andet, har begge chefer som oftest en samfundsvidenskabelig kandidatuddannelse bag sig. (cand.scient.pol, cand.scient.adm, cand.jur, cand.oecon, cand.polit)

Sammenligning med den øverste adm. chef i staten[redigér | redigér wikikode]

Skellet mellem en departementschef og en kommunaldirektør består i antallet af politiske chefer/overordnede. Ministeren er således den øverste politiske chef og dermed er departementschefen underlagt en chef, nemlig ministeren .

Modsat, har kommunaldirektøren flere chefer over sig i form af kommunalbestyrelsen (red. byråd), fagudvalgene samt borgmesteren. Den kommunale forvaltning er indrettet anderledes og organiseringen her indenfor kan forklare, hvorfor kommunaldirektøren er underlagt flere overordnede. Dog skal det nævnes, at der kan være en betydelig fordel ved at være servicere flere overordnede i kommunalt regi, idet han har flere kanaler at benytte sig af, end departementschefen. Det betyder, at departementschefen er mere "låst" til ministeren og dermed ikke har det samme frihedsrum, som kommunaldirektøren.

I relationen mellem minister og departementschef er den daglige kontakt alfa omega, hvilket ligeledes er gældende for borgmesteren og kommunaldirektøren.

Selvom det i Styrelsesloven fastslås, at borgmesteren forestår den øverste daglige ledelse af den kommunale forvaltning, er det i praksis kommunaldirektøren, der på borgmesterens vegne er den øverste ansvarlige for personaleforhold, administrationens opbygning, sagsbehandlingen m.m. Ved møder i kommunalbestyrelsen fungerer kommunaldirektøren ofte som sekretær.

Kommunaldirektøren har som oftest en samfundsvidenskabelig generalistuddannelse bag sig, f.eks. statskundskab (cand.scient.pol) eller forvaltning (cand.scient.adm).

Kommunaldirektøren er grundet uddannelsesbaggrunden typisk organiseret i DJØF, men har også deres egen faglige forening, Kommunaldirektørforeningen.