Komotini

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Komotini
Κομοτηνή
Overblik
Land Grækenland Grækenland
Postnr. 69100, 69131, 69132, 69133 Rediger på Wikidata
Telefonkode 2531Χ Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 54.165 (2021) Rediger på Wikidata
 - Areal 385 km²
 - Befolknings­tæthed 141 pr. km²
Andet
Tidszone EET
UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 45 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.komotini.gr
Oversigtskort

Komotini (græsk: Κομοτηνή; bulgarsk: Гюмюрджжина (Gyumyurdjina)}; tyrkisk: Gümülcine) er en by i periferien Østmakedonien og Thrakien i det nordøstlige Grækenland. Den er hovedstad i Rhodope. Det var det administrative centrum for Rhodope-Evros superpræfekturet indtil det blev afskaffet i 2010 ved Kallikratis-planen.[1] Byen er hjemsted for Demokritus Universitetet i Thrakien, som blev grundlagt i 1973. Komotini er hjemsted for et betydeligt tyrkisktalende muslimsk mindretal af tyrkisk afstamning. De blev udelukket fra befolkningsudvekslingen i 1923.

Komotini er bygget på den nordlige del af sletten af samme navn og er et af de vigtigste administrative, finansielle og kulturelle centre i det nordøstlige Grækenland og også et vigtigt landbrugs- og avlscenter i området.[2] Det er også en vigtigt trafikknudepunkt, beliggende 795 km nordøst for Athen og 281 km nordøst for Thessaloniki. Demokritus-universitetet gør Komotini til hjemsted for tusindvis af græske og internationale studerende, og dette, kombineret med en eklektisk blanding af vestlige og orientalske elementer i byens dagligdag, har gjort den til en attraktiv turistdestination.[2]

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Byen ligger i en højde på 32-38 m på den thrakiske slette nær foden af Rhodope-bjergene. Den ligger mellem to floder, Boklutzas i vest og Trelohimaros i øst (som sammen med Karidia-bækken danner Bosbozis-floden). Der er kun lidt byplanlægning i de ældre dele af byen, i modsætning til de nyere udviklede kvarterer. Ifølge folketællingen i 2011 udgør kommunens befolkning 66.919 indbyggere, et tal, der ikke omfatter ca. 12.000 herboende studerende, praktikanter og soldater. Der er to lufthavne i nærheden af Komotini. Den nærmeste er i Alexandroupoli (65 km), og den anden er i Kavala (80 km). Der er tog- og busforbindelser til alle byer på det græske fastland samt Istanbul, og det gode vejnet i provinsen er blevet suppleret med den nye Egnatia Odos-motorvej.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "GESETZ NR. 3852 Neue Architektur der Selbstverwaltung und der dezentralisierten Verwaltung – Programm Kallikratis" (PDF) (tysk). Arkiveret fra originalen (PDF) 2014-02-02.
  2. ^ a b "Visit Greece - ΚΟΜΟΤΗΝΗ". www.visitgreece.gr.