Kongepyton

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kongepyton
Kongepyton
Kongepyton
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Sauropsida (Krybdyr)
Orden Squamata (Slanger og øgler)
Familie Boidae (Kvælerslanger)
Slægt Python
Art P. regius
Videnskabeligt artsnavn
Python regius
(Shaw, 1802)
Hjælp til læsning af taksobokse
'Wild caught' hunkongepyton, (Ball python)

Kongepytonen (Latin: Python regius) er en afrikansk kvælerslange. Slangen er den mindste pytonslange i Afrika og er desuden en af de mest almindelige slanger holdt i fangenskab.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Kongepytonen bliver normalt mellem 90 og 120 cm lang, hunner bliver normalt større end hanner. Individer, der bliver længere end 150 cm, er sjældne. Slangen er kraftigt bygget, men med et forholdsvist lille hoved. Farvemønstret er normalt sort med brune aftegninger, men man har igennem de senere år fremavlet adskillige farvemutationer, såkaldte morpher og der er over 1200 forskellige farve/mønster kombinationer. Kongepytonen kan i fangenskab blive over 40 år gammel, men normalt omkring 25 år i fangeskab.

Udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

Findes hovedsagligt i Centralafrika i følgende lande: Senegal, Mali, Guinea-Bissau, Guinea, Sierra Leone, Liberia, Elfenbenskysten, Ghana, Benin, Niger, Nigeria, Cameroun, Tchad, Centralafrikanske Republik, Sudan og Uganda.

Der er ikke fundet andre steder de lever i det fri, end deres naturlige levesteder i det centrale Afrika.

Levesteder[redigér | rediger kildetekst]

Lever hovedsageligt i huler i jorden, feks. rottehuler etc, i regnskoven og sparsomt bevoksede skovområder i den centrale del af Afrika. Kongepyton lever i hulerne hele sit liv, undtaget de gange om måneden, den kommer op for at fange bytte og spise.

Adfærd[redigér | rediger kildetekst]

Kongepyton med Spider gen, der har det karekteristiske spindelsvævs mønster

Kongepytonen er kendt for sit milde temperament, hvilket har været med til at gøre den til en populær slange at holde i fangeskab. Den bider sjældent, og et bid føles som når man skære sig på et stykke papir, en skarp men forbigående prikkende fornemmelse, men de foretrækker derimod at rulle sig sammen til en kugle og gemme sit hoved, når den føler sig truet. Heraf den amerikanske navn Ball Python, på dansk kuglepyton. Det er en nat aktiv slange og foretrækker i dagtimerne at gemme sig, for at jage føde om natten, en adfærd den bevarer, selv i fangeskab.

Som små er de dog noget mere temperaments fulde, deres instinkt er, "bevæger det sig, kan det sikkert spises", så de kan "bide" mens de er fra 0 - 6 måneder gamle da instinktet stadig råder.

Kongepytoner i fangeskab der er håndterbare er ikke tamme, de har blot lært at tolerere mennesker og ser os derfor ikke som en trussel.

Føde[redigér | rediger kildetekst]

Slangen lever hovedsageligt af små pattedyr, bl.a. mus og rotter. Det hænder dog også at kongepytonen spiser mindre fugle. I fangenskab fodres kongepytonen normalt med mus (i.e. baby Kongepytoner) og rotter når kongepytoner bliver større, enten levende eller optøede. Kongepytonen er kendt for ofte at holde lange spisepauser, hannerne faster bl.a. i ca. 3-4 mdr når parrings sæsonen står på, ligesom nogle individer er særdeles kræsne og kun vil spise levende, og sågar i nogle tilfælde kun en bestemt farve byttedyr, eller et bestemt slags byttedyr, som fx mus. Det er godt at vænne slangen til at spise dødt foder fra starten, da det både er billigere og nemmere at fodre med. De kan købes privat eller hos dyrehandlere. Levende rotter og mus kan forvolde stor skade på slangen, så det er derfor vigtigt altid at holde øje med fodringen hvis byttedyret er levende.

Reproduktion[redigér | rediger kildetekst]

Hunnen lægger mellem 3-11 æg, hvor det mest normale er 4-6 æg. Disse udruges af hunnen, der trods hun er koldblodet, kan "ryste" sig selv varm, og dermed holde æggene varme nok. Æggene klækker efter 55 - 62 dage. Hanner bliver kønsmodne efter 6-18 måneder, hvilket svare til en vægt på ca 600-800 gram og hunner efter 18-36 måneder og en vægt fra ca 14 - 1500 gram og op ad.

Hvis man ønsker at udruge æggene i en rugemaskine, så skal temperaturen være mellem 30,5 og 31,5 grader. Æggene skal ligge i vermiculite, eller lignende, som er blandet ca 50/50 med vand.

Man kan også bruge en vandtæt flamingo kasse, med vand i bunden, med et akvarie varmelegeme til at hæve temperaturen og fugtigheden, og opbevare æggene i plastkasser, med rist i bunden, så æggene ikke er fugtige/våde.

Der er masser af muligheder for gør det selv folket, et gammelt køleskab kan let ombygges til en god ruge kasse.

Kongepyton

Eksterne Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]