Kopimaskine

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En kopimaskine
Rex-Rotary d-2-standard mimeograph

En kopimaskine er en kontormaskine, som kan fremstille papirkopier af dokumenter eller billeder. Ikke at forveksle med den tidligere kopieringsteknik, kaldet photostat eller fotostat.

Verdens første kopimaskine så dagens lys 22. oktober 1938 i Astoria, Queens. I hvert fald står der "10-22-38 Astoria" på verdens første elektroniske kopimaskine. Patentindehaveren hed Chester F. Carlson. Han søgte efter et firma, som kunne tænke sig at videreudvikle hans idé. Haloid, et firma som lavede fotopapir, var interesserede. På et tidspunkt skiftede Haloid navn til Xerox. På engelsk er "a xerox" synonymt med en kopi.

I dag findes der et antal hovedaktører, de fleste er japanske firmaer. En ejendommelighed, som findes i branchen er, at samme maskine gennem opkøb sælges under flere forskellige betegnelser. Et eksempel er kopimaskinefabrikanten Ricoh, som sælger under navne som Ricoh, Nashuatec, Savin, Gestetner, Lanier og Rex-Rotary.

I begyndelsen af 2000'erne blev kopimaskiner med digital teknik mere almindelige, hvor kopimaskinen hovedsageligt består af en integreret billedlæser og en laserskriver. En kopimaskine udskiller små mængder ozon.

Se også[redigér | redigér wikikode]


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: