Korsene ved Sludstrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Korsene ved Sludstrup er to kors ved Skørpinge og Sludstrup, der er forbundet med en række forskellige mundtlige lokaltraditioner, bl.a. om to rivaliserende brødre, der døde dér hvor korsene står nu. Korsene har eksisteret i hvert fald siden 1720erne, og har sikkert været skiftet flere gange, selvom de dog har bevaret det samme udseende.

Korset ved Sludstrup ligger ved Falkensteensvej, nord for Sludstrup, på koordinaterne 55°21'26.3"N 11°22'29.0"E.

Korset ved Skørpinge ligger langs Slagelsevej, mellem Sludstrup og Skørpinge, på koordinaterne 55°20′49″N 11°22′57″Ø / 55.34705°N 11.38257°Ø / 55.34705; 11.38257.[1]

Sagnet om de to brødre[redigér | rediger kildetekst]

Det mest populære sagn tilknyttet korsene beskrives bl.a. hos Svend Grundtvig og Dansk Folkemindesamling. Her fortælles om to brødre der kom i strid mod hinanden om en pige der boede i det nærliggende gods Falkensteen. De kom op at slås og den ene blev dræbt, dér hvor Sludstrup-korset står i dag. Den anden flygtede i vildelse, men på vej til Skørpinge døde han også af sine sår. Her blev det andet kors rejst.

I nogle gengivelser er der tale om to kræmmere, to munke, to karle på Falkensteen eller to elever i Slagelse Skole. Andre gange nævnes endda et tredje kors i Falkensteen over pigen, der begik selvmord efter hændelsen. Men den overordnede pointe er den samme: to mænd kæmper om en pige ved Falkensteen. Siden da har nogle i lokalbefolkningen troet at hvis korsene ikke blev repareret og vedligeholdt ville det resultere i uheld og sygdomme for besætningen i Falkensteen. Dette har ført til konstante vedligeholdelser gennem tiden - ellers frygtede man kvægpest og andre forbandelser. Dette har mange ligheder til korset på Hvilehøj til Hellig Anders, men korsreparationerne er dog mindre beskrevet om Sludstrup og Skørpinge.

Andre forklaringer[redigér | rediger kildetekst]

Andre mundtlige fortællinger går på at korsene blev rejst til at ære nogle faldne helte, der døde i kamp mod venderne. Absalon kæmpede, ifølge Saxo, mod venderne ikke langt fra Sludstrup - i Boeslunde d. 12 april 1158. Det ville give mere mening at rejse kors til at ære soldater end to misundelige brødre, men derudover er der ikke meget der kan støtte denne teori.

En mere lavpraktisk forklaring på korsene er at de skulle udgøre de gamle herredsgrænser - det hænger sammen med at korsene ikke lægger langt fra grænsen til det historiske Vester Flakkebjerg Herred. [2]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Videre Læsning[redigér | rediger kildetekst]

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ https://hiddenmark.dk/monumenter-relikvier/sludstrup-skoerpinge-korsene/
  2. ^ "Korsene ved Sludstrup" af Karl Rønne. Sorø Amts Historie 1968
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.