Thorkild Gravlund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Thorkild Thastum Gravlund (16. august 1879Reersø4. december 1939 på Reersø), var en dansk forfatter og folkemindeforsker.

Thorkild Gravlunds liv og virke er knyttet til halvøen Reersø pr. Gørlev Sj. mellem Korsør og Kalundborg på Sjællands vestkyst. Her blev han født som søn af en skolelærer, der i 1878 var tilflyttet fra Store Heddinge, og her indrettede han sit gæstfrie hjem »Sandhagen«, da han i 1903 blev gift med lærerdatteren Helga, f. Thastum.

Værende af lærerslægt var det naturligt for Gravlund at påbegynde en læreruddannelse som 18-årig på Jonstrup Seminarium, men han knækkede halsen på matematikken og fuldførte ikke. Han gik nu i gang med at studere folkeminder og rejste rundt i hele Danmark og indsamlede materiale, der blev udnyttet i det senere forfatterskab. Da folkemindeforskeren Axel Olriks tidsskrift udskrev en prisopgave i »folkekarakteristik af en dansk egn«, vandt Gravlund med en folkloristisk skildring af Reersø.

Derefter fulgte et stort forfatterskab (bøger og artikler) inden for historie og folkeminder. Gravlund var i høj grad nationalt forankret; nationalist og dansker.

I 1926 tog han initiativ til oprettelsen af Reersø Museum.[1][2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Reersø Museu. Reersoe.dk. hentet 6/12-2016
  2. ^ Reersø Museu. VisitVestsjælland. Hentet 6/12-2016

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]