Kraks Forlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Kraks Forlag
Virksomhedsinformation
Grundlagt 1770 Rediger på Wikidata
Grundlægger Hans Holck Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Kraks Forlag A/S Kraks historie går langt tilbage og Krak er verdens ældste vejviserforlag.

Virksomhedens historie begyndte i 1770, da agent Hans Holck udsendte en lille vejviser for København. Med sine 80.000 indbyggere var København selv efter moderne målestok ved at være en større by, hvor man ikke længere, som i provinsens små købstæder kunne være sikker på, at man blot kunne spørge sig for, når man skulle finde frem til en bestemt person. Hans Holcks vejviser blev derfor hurtigt et efterspurgt hjælpemiddel, som der var basis for at udsende i stadig nye udgaver. Vejviseren fik efter Holck nye udgivere, og i 1862 blev det nuværende navn knyttet til vejviseren, da Thorvald Krak fik overdraget opgaven. Thorvald Krak var stadskonduktør i København fra 1858-1898. Håndbogen dækkede da stadig kun København, men under familien Kraks ledelse begyndte en stadig udvidelse af vejviseren. Sønnen Ove Krak var uddannet læge, men fortsatte forlagsvirksomheden.

Nye produkter begyndte også at komme til, herunder Kraks Kort, som udkom første gang i 1926 og blev udgivet årligt frem til 2017. Mest kendt blev Kraks Blå Bog, der udkom første gang i 1910 og som ved hver ny udsendelse får fyldig presseomtale. Kraks Blå Bog blev solgt i 2007 til Gads Forlag. I 1923 overgik ejerskabet af Krak til Kraks Legat, som i 1982 skiftede navn til Kraks Fond. I 1987 blev Krak til et aktieselskab under navnet Kraks Forlag A/S, dette blev i 2007 solgt til det svenske Eniro.

I dag er Krak en del af det nordiske techselskab Eniro, som hjælper små og mellemstore virksomheder med digital markedsføring, som fx hjemmesider, SEO, Google Ads og Facebook.

Krak har også søgetjenestene krak.dk og degulesider.dk, som aggregerer, filtrerer og præsenterer information for at hjælpe med at finde personer og virksomheder, samt skabe kontakt til disse.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Krak.dk[redigér | rediger kildetekst]

Krak.dk er en hjemmeside, der er en digital version af kraks telefonbog og vejviser, hele siden oprettet i 1996, da Kraks Forlag ejede den.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Axel Andersen, Danske opslagsværker, kap. 1-3, Gad, 1970-74. (Danmarks Biblioteksskoles skrifter, 4). ISBN 87-12-16633-2.
  • Holger Dyrbye & Jørgen Thomsen, Hans Holck viste vejen : Kraks vejviser gennem 225 år, Krak, 1995. ISBN 87-7225-561-7.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]