Kratviol

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kratviol
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Malpighiales (Barbadoskirsebær-ordenen)
Familie Violaceae (Viol-familien)
Slægt Viola (Viol)
Art V. riviniana
Videnskabeligt artsnavn
Viola riviniana
Rchb.
Hjælp til læsning af taksobokse

Kratviol (Viola riviniana), ofte skrevet krat-viol, er en 5-20 cm høj urt, der vokser i skove og krat. Kratviol ligner skovviol, men et kendetegn er f.eks. farven på blomstens spore, der er hvidlig eller i det mindste lysere end kronbladene. Hos skovviol er sporen violet og mørkere end kronbladene. De to arter kratviol og skovviol er forbundet ved talrige mellemformer.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Kratviol er en flerårig urt med en rosetdannende vækst. Stænglerne er opstigende og bærer nogle få blade. Både blade og stængler er helt glatte eller i hvert fald kun svagt hårede. Bladene er spredtsiddende og hjerteformede med bugtet rand. Oversiden er klart grøn, mens undersiden er lysegrøn.

Blomstringen sker i april-maj. Blomsterne sidder på særlige stængler, og de er blegblå med en tyk, hvidlig spore og veludviklede, kvadratiske vedhæng på de øvre bægerblade. Frugterne er kapsler med få frø. Arten danner – ud over de beskrevne, normale blomster – også kleistogame, selvbestøvende blomster hen på sommeren. Frugterne har myrespredning.

Rodnettet er kraftigt og trævlet.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,30 x 0,30 m (30 x 30 cm/år). Planten breder sig en smule ved hjælp nedliggende stængler, som slår rod.

Voksested[redigér | rediger kildetekst]

Planten forekommer i skove og egekrat og undertiden også på overdrev og i klitter. Den er almindelig i de fleste egne, dog sjælden i Vestjylland.

I Dyndeby Kær på Bornholm findes arten sammen med bl.a. alm. fredløs, kattehale, alm. rajgræs, bidende ranunkel, engrapgræs, fløjlsgræs, gul fladbælg, lav ranunkel, leverurt, lysesiv, mannasødgræs, smalbladet kæruld og vandmynte.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Artsnavnet riviniana hædrer den tyske botaniker de:August Quirinus Rivinus (1652–1723).

Billeder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.