Kublai Khan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kublai Khan

YuanEmperorAlbumKhubilaiPortrait.jpg

Personlig information
Født 23. september 1215Rediger på Wikidata
Mongolske kejserdømmeRediger på Wikidata
Død 18. februar 1294 (78 år)Rediger på Wikidata
KhanbalikRediger på Wikidata
Dødsårsag SygdomRediger på Wikidata
Gravsted Burkhan KhaldunRediger på Wikidata
Far TulujRediger på Wikidata
Mor Sorghaghtani BekiRediger på Wikidata
Søskende Dumugan,
Yesubuhua,
Hülegü,
Ariq Böke,
Qoridai,
Hududu,
Bochuo,
Moge,
Suigedu,
Xuebietai,
Möngke KhanRediger på Wikidata
Ægtefæller Qoruchin Khatun,
Nambui,
Tëgülun,
Talahai khatun,
Nuhan,
Bayaujin Khatun,
Khökhlun Khatan,
ChabiRediger på Wikidata
Børn Zhenjin,
Yuelie,
Wuluzhen,
Nangjiazhen,
Wanze,
Yuelun,
Asudai,
Bantu,
Boyalun,
Hudoulujianmishi,
Xiliji,
Shilin,
Qoridai,
Prinsesse Jeguk,
Togoon,
Aiyachi,
Dorji,
Mangala,
Nomugan,
Khökhechi,
Auruyvci,
Kuokuochu,
Hutulu Temür,
TamachiRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse MilitærpersonRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kublai Khan, Khubilai Khan eller "den sidste af de store khan" (født 23. september 1215, død 18. februar 1294) var en mongolsk, militær leder. Han var den femte Khagan (Great Khan) af det Ikh Mongolske Uls (Mongolske Imperium). Han var khan i perioden 1260–1294 af det Mongolske kejserdømme og grundlægger og kejser (1279–1294) af det kinesiske Yuan-dynasti.

Han er den fjerde søn af Tolui dog den anden søn med Sorghaghtani Beki og er barnebarn til Djengis Khan. Han efterfulgte sin bror Möngke i 1260, men blev nødsaget til at at kriges og slå sin broder ihjel, under Toluid borgerkrigen, der varede indtil 1260. Denne episode markerer begyndelsen til splittelsen i imperiet. Kublais egentlige magt var begrænset til Kina og Mongoliet, men som Khagan havde han selv indflydelse på Ilkhanate og i mindre grad også det dahenværende Gyldne Horde-områderne. Hvis nogen talte det hele som Det Mongolske Imperium ville hans rige strække sig fra Stillehavet til Det Sorte Hav og fra Sibirien til nutidens Afghanistan - en femtedel af verdens befolkede areal.

I 1271, etablerede Kublai Yuan-dynastiet, som herskede over det nuværende Mongoliet, Kina, Korea og nogle tilstødende områder og blev antaget i rollen som Kejseren af Kina. I 1279 havde Yuan magten bekæmpet den sidste modstand fra det sydlige Song-dynastiet og Kublai blev den først ikke-Han Kejser der erobrede hele Kina. Han var også den eneste mongolske Khan der vandt nye erobringer efter 1260.

Kublai Khans anden bror, Hulagu, invaderede Persien og grundlagde Ilkhanate..

Tidlige år[redigér | redigér wikikode]

Kublai var den fjerde søn af Tolui og den anden søn med Sorghaghtani Beki. Som Kublais bedstefar Djengis Khan rådgav, valgte Sorghagtani en buddistisk kvinde som barnepige, en som Kublai senere har hædret. På hans vej hjem after en erobring af det Khwarizmanske Imperium, opførste Djengis Khan en ceremoni om hans børnebørn Möngke og Kublai, efter deres første jagt i 1224 nær Balkhasjsøen. Kublai var 9 år gammel og sammen med hans ældste broder, dræbte de en kanin og en antilope. Hans bedstefar smurte fedt fra de dræbte dyr på Kublais midterste finger, i overensstemmelse med en Mongolsk tradition.

Efter Mongol-Jin krigen, i 1236, gav Ögedei familien Tolui Hebei området (vedhæftet med 80.000 husholdninger). Kublai modtog selv en ejendom, der inkluderede 10.000 husholdninger. Men fordi Kublai var uerfaren, så tillod han de lokale embedsmænd og tjenestemænd fri kontrol over området. Korruption blandt hans tjenestemænd og en aggressiv skatte-forhøjelse forårsagede til et stort antal bønder flygtede, det ledede til et fald i skatte-indtægter. Kublai skyndte sig derfor til Hebei og beordrede en nye reformer. Sorghaghtani sendte nye tjenestefolk afsted for at hjælpe ham og nye skatte lovgivninger var reviderede. I takt og med tak til disse anstrengelser vendte mange af de folk der flygtede tilbage.

Den mest fremtrædende og velsagtens den mest indflydelsesrige bestanddel af Kublai Khans tidlige liv, var hans studerende og stærke tiltrækning til den morderne kinesiske kultur. Kublai inviterede Haiyun, den førende buddistiske munk i det nordlige Kina, til hans "hjem" i Mongoliet. Da han mødte Haiyun i Karakorum i 1242, spurgte Kublai ham om filosofien bag budisme. Haiyun døbte Kublais søn, som var født i 1243, Zhenjin ( Ægte guld på dansk ). Haiyun introducerede og Kublai til den tidligere munk af Taoisme og nu buddistiske, Liu Bingzhong. Liu var en sand kunstner, der både lavede malerier, kaligrafer, skrev digte og poesi og matematiker. Han blev Kublais rådgiver da Haiyun vendte tilbage til hans tempel i det nuværende Beijing. Kublai tilføjede hurtigt den Shanxi skolede Zhao Bi til hans omgangskreds. Kublai ansatte folk med forskellige etniske og nationalistiske baggrunde, fordi han var ivrig efter at balancere den lokale og imperiets interesser.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]