Kvívík

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kvívík
Bygd
Kvívík
Kvívík
Land Færøerne Færøerne
Sýsla Streymoya sýsla
Øer Streymoy
Kommune Kvívíkar kommuna
Indbyggertal 379 (2016)[1]
Postnummer FO-340
Markatal 48-00-00 mk.gl.sk.
Kvivik on Faroe map.png

Kvívík (dansk: Kvivig) er en bygd på vestkysten af StreymoyFærøerne, syd for den større bygd Vestmanna. Den er administrativt center for Kvívíkar kommuna, der i 2016 havde 582 indbyggere. Bygden omkranser en lille vig og deles i to af åen Stórá, som udspringer her. Bygden ligger langs med hovedvejen mellem Vestmanna og Tórshavn.

Samfund[redigér | redigér wikikode]

Der er en skole og en integreret daginstitution med vuggestue, børnehave og skolefritidsordning i Kvívík. Skolen i Kvívík blev indviet i 1907. Den 22. august 1976 blev den nye skolebygning indviet. På skolen går elever fra Kvívík, Stykkið og Skælingur. De øvrige elevene i kommunen, fra Válur og Leynar, tager til skolene i Vestmanna og Leynar. Fra 6. klasse går børnene fra Kvívík, Stykkið, Leynar og Skælingur på folkeskolen i Vestmanna. I dag går ca. 60 elever ved skolen i Kvívík, mens skolen i Vestmanna har ca. 30 elever fra Kvívíkar kommuna.

I Kvívík har man også et forsamlingshuset, Glæman. Det er arbejderforeningen Samvirki som ejer og driver huset. De fleste af indbyggerne arbejder andre steder end i hjembygden. Mange arbejder på skibe hjemmehørende andre steder på Færøerne, og mange arbejder i Tórshavn. I Kvívík ligger der dessuden to håndværksfirmaer, og flere mindre landbrugsbedrifter.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Det er usikkert hvornår Kvívík blev grundlagt, men den regnes for at være ældre end år 12f0.[2] Fund af hustomter fra 1000- til 1100-tallet, bekræfter dette te og indikerer at bygden kan være en af Færøernes ældste. De ældste huse stammer fra 1700-tallet. Bebyggelsen er efterhånden blevet fornyet gennem nedrivninger og nye bygninger.

Kvívík har både en kirke og en præstegård. Den første kirke på stedet blev bygget i midten af 1800-tallet. Den nuværende Kvívíkar kirkja blev indviet i 1903. Præstegården på Kirkjuteigur er også gammel og er bygget i den samme tid som den første kirke.

Sport[redigér | redigér wikikode]

Der er en kaproningsklub i Kvívík, som hedder Kvívíkar Sóknar Róðrarfelag. De deltager i de 7 kaproningsstævner, som er rundt omkring på øerne i juni og juli. Klubben ejer bådene Junkarin, som er et fimmmannafar (6 roere), Kvívíksbáturin, som er et áttamannafar og Kvívíkingur, som også er et áttamannafar. Klubbens både er lyseblå med mørkeblå kant foroven og med en rød smal stribe.

Kendte personer fra Kvívík[redigér | redigér wikikode]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 62°7′N 7°4′W / 62.117°N 7.067°V / 62.117; -7.067

  1. ^ Fejl på skabelon:kilde www: Parametrene url og titel must be specified.
  2. ^ Heimabeiti