Kvad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Færøsk frimærke som afbilder kvadet Harra Pætur & Elinborg.

Kvad eller kvæde (isl. og fær. kvæði) betyder en sang eller et digt, oprindelig blot "noget, der fremsiges" med rytmisk tonefald (at kveda : udtale, fremsige). Det bruges nu mest om de gamle digte som en slags artsbetegnelse (eddakvad, skjaldekvad, ved siden af eddadigte osv.) eller som en mere højtidelig betegnelse for sang, vise i almindelighed.

Færøerne bruges kvad i den færøske dans, som endnu er en levende tradition. Den færøske dans bruger kun kvad og viser, som synges mens der danses; der bruges ikke instrumenter. En forsanger ('skipper') synger for, og så følger de andre efter. Alle kan synge med på omkvædet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilde[redigér | redigér wikikode]Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
Kunst og kulturSpire
Denne artikel om kunst eller kultur er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.