Kvikk Lunsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kvikk Lunsj.

Kvikk Lunsj er kiksechokolade, der blev lanceret af slikproducentet Freia i 1937.[1] Chokoladen består af fire aflange kiksbider omgivet af chokolade, og mellem kiksene er chokoladelaget tyndere sådan at der lettere at dele chokoladen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Kvikk Lunsj blev lanceret første gang i 1937. Den var i produktion frem til 1941, hvor man stoppede med at fremstille chokoladen, på grund af mangel på sukker og for dårlig melkvalitet. Produktionen blev genoptaget i 1949 og har været i gang siden.[1]

Markedsføring og popularitet[redigér | redigér wikikode]

Kvikk Lunsj-reklame ved Holmenkollen.

Kvikk Lunsj er blev markedsført som en "turchokolade", og mange forbinder den med ski- og vandreture specielt i påskeferien. På bagsiden af indpakningen er et kort med et turmål i form af forskellige fjeldtoppe som Dalsnuten i Stavanger og Stuorahaldi i Alta. På indersiden af indpakningen er en kort beskrivelse af fjeldet.

Kvikk Lunsj bliver i dag produceret af Kraft Foods og solgt i Norge, Sverige og Danmark. I løbet af et år spiser hver nordmand i gennemsnit ni Kvikk Lunsj-chokolader. Tre af disse bliver spist i løbet af påsken. Der bliver hvert år produceret omkring 50 millioner plader, hvoraf 4-500 ton af disse sælges i påsken. En lille produktionsandel sælges på tax free-handelen i Sverige og Danmark.

For mange har Kvikk Lunsjen blevet et symbol på norsk kultur, og det vakte derfor stærke reaktioner da Freia i 2005 erstattede sølvpapiret omkring chokoladen med lufttæt emballage som på andre af Freias chokolader. Indpakningen havde da været stort set uændret siden 1938. I 1960'erne trykte Freia de berømte fjellvettreglene på bagsiden af indpakningen.[2]

Varianter[redigér | redigér wikikode]

Chokoladen findes nu også som chokoladebar, som sælges under navnet Kvikk Lunsj XXL. Ellers sælges den 47 gram tunge Kvikk Lunsj i 3, 4 og 8 pak og en 24 gram .[3] Tidligere er der også blevet solgt Kvikk Lunsj med blåbærsmag, og Kvikk Lunsj med appelsinsmag kan også købes. De første chokolader som blev produceret var overtrukket med mørk chokolade, men det blev ændret til mælkechokolade, da salget ikke var tilfredsstillende. Det første parti med mørk chokolade blev stort set trukket tilbage.

Kit Kat[redigér | redigér wikikode]

Original Kit Kat (USA)

Kvikk Lunsj kan til forveksling ligne kiksechokoladen Kit Kat eller KitKat, et chokoladeprodukt som sælges i mange lande og som blev introduceret på det engelske marked af Rowntree Limited som "Rowntree’s Chocolate Crisp" allerede i 1935.[4] Selskabet blev købt af Nestlé i 1988.

Referencer[redigér | redigér wikikode]