Lav (organisation)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Lav. (Se også artikler, som begynder med Lav)
Tømrerlavets bomærke (en tømrerøkse) i byen Passau i Tyskland.

Et lav (tidligere stavet laug) var en organisation for byerhvervene, som blev indført i Middelalderen. Det tyske ord Zunft, i flertal Zünfte, har også været brugt (jf. fremmedordet synftig om en lidt friskfyragtig person).[1]

Lavet var i princippet opbygget som en organisation af ligeberettigede, selvstændige næringsdrivende inden for et bestemt erhverv i den pågældende by. Man kan sammenligne det med nutidens branche- eller arbejdsgiverorganisationer eller anden form for sikkerhedsnet eller fællesskab for forskellige erhverv.

Omvendt var enhver, som ville slå sig ned i en by, forpligtet til at lade sig optage i fagets lav og til at søge om borgerskab inden for dette erhverv. Bevillingen (næringsbrevet) fik man kun, hvis man for det første var udlært i faget, og hvis der for det andet var behov for flere mestre i faget.

Lavet havde nemlig ret og pligt til at sikre, at antallet af mestre ikke oversteg, hvad der var brug for i byen. Derfor havde de også kontrol og pligt til at udlære nye svende, og det førte i praksis til, at bestemte erhverv gik i arv inden for de familier, som én gang havde fået borgerskab som håndværkere eller handlende i byen.

Det var lavenes ansvar at overvåge kvalitet, for at sikre en høj kvalitet på de produkter, der blev fremstillet eller forhandlet af lavets medlemmer, dette gav lavet en betydelig magt i byen. Det var også lavenes ansvar at overvåge prisen på de varer som lavenes-medlemmer producerede. Alle disse vilkår og betingelser var beskrevet i lavenes vedtægter, såkaldte skråer, som var indstiftet først af købstædernes råd og senere af kongemagten.[2]

Sammen med lavets kontrol med næringsbrevene bevirkede det, at udviklingen inden for erhvervene blev meget langsom, og lavsordningen var én af årsagerne til, at samfundene var så stillestående, som de var i Middelalderen.

Da borgerskabet fik mere magt, blev ophævelse af lavstvangen et af de vigtigste, politiske mål for den liberalistiske bevægelse. Resultatet blev, at staterne efterhånden ophævede lavstvangen og indførte fri næring inden for langt de fleste fag. Enkelte, meget afgørende områder som f.eks. apotekervæsnet, lægestanden og landmålererhvervet beholdt dog stadig helt op til vor tid et krav om autorisation eller kgl. bevilling, før man måtte udøve erhvervet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ ODS på nettet
  2. ^ Erik Alstrup og Poul Erik Olsen: Dansk kulturhistorisk opslagsværk, 1991, ISBN 87-7423-079-4, bd. 1, side 567.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Erik Alstrup og Poul Erik Olsen: Dansk kulturhistorisk opslagsværk, 1991, ISBN 87-7423-077-8, bd. 1-2 (her artiklen "lav", bd. 1, side 567-571)
  • Poul Strømstad, Fra Laugstiden, Nationalmuseet, 1965.

Ekstern Henvisning[redigér | redigér wikikode]

http://www.baskholm.dk/haandbog/haandbog.html

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: