Lawrence Ferlinghetti

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Lawrence Ferlinghetti
Engelsk litteratur
Beatgenerationen

Lawrence Ferlinghetti.jpg

Personlig information
Født 24. marts 1919 (101 år)
Yonkers Rediger på Wikidata
Nationalitet USA Amerikansk
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted University of North Carolina at Chapel Hill,
Paris Universitet,
Columbia University,
Northfield Mount Hermon School Rediger på Wikidata
Medlem af American Academy of Arts and Letters Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, fredsaktivist, officer, journalist, forlægger, oversætter, skribent, digter Rediger på Wikidata
Genre digte
Bevægelse Beatgenerationen Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Janus Pannonius-prisen for international poesi (2012),
Literarian Award for Outstanding Service to the American Literary Community,
James Madison Freedom of Information Award Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Lawrence Ferlinghetti (født 24. marts 1919 i Yonkers i New York) er amerikansk digter og mest kendt som medejer af City Lights Bookstore boghandel og forlag, som udgav de tidlige værker fra beatgenerationen, bl.a. af Allen Ginsberg og Jack Kerouac.

Ferlinghetti blev født af italiensk-portugisisk-sefardiske immigranter i New York. Under 2. verdenskrig gjorde han tjeneste som officer i flåden. Efter krigen blev han uddannet ved Columbia University og Sorbonne i Paris. I Paris mødte han Kenneth Rexroth, som senere overtalte ham til at tage til San Francisco for at opleve det gryende litterære miljø dér. Fra 1951 til 1953 underviste han i fransk, skrev litteraturkritik og malede.

I 1953 åbnede Ferlinghetti sammen med Peter D. Martin en boghandel, som de kaldte City Lights efter et filmtidsskrift, som Martin havde startet. To år senere, efter at Martin var rejst til New York, startede Ferlinghetti et forlag med speciale i lyrik. Den mest berømte udgivelse var Howl af Allen Ginsberg. Digtet blev i første omgang beslaglagt af myndighederne og var genstand for en skelsættende retssag.

Ferlinghetti havde en hytte ved havet i Big Sur. Han var glad for naturen og udviste en frisindet åndelighed fyldt med venlighed. Dette træk i hans personlighed gjorde ham venner med amerikanske udøvere af buddhismen, bl.a. Ginsberg og Gary Snyder. Politisk har han beskrevet sig selv som en anarkist inderst inde, der har måttet indse, at menneskeheden endnu ikke er parat til at leve under anarkismen; som en konsekvens går han nu ind for en slags socialdemokrati efter skandinavisk forbillede.

Ferlinghettis bedst kendte digtsamling er Coney Island of the Mind, som er oversat til ni sprog. Foruden at skrive og udgive digte og drive en boghandel maler Ferlinghetti stadig, og hans værker har været udstillet i gallerier og museer.

Ferlinghettis lyrik afspejler ofte hans syn på tidens politiske og sociale problemstillinger, og han udfordrer den gængse forestilling om kunstnerens rolle i verden.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]