Sorbonne (Paris Universitet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Sorbonne)
Spring til navigation Spring til søgning
Sorbonne, Paris

Koordinater: 48°50′55″N 2°20′36″Ø / 48.84861°N 2.34333°Ø / 48.84861; 2.34333 Det historiske Paris Universitet (fransk: Université de Paris) opstod første gang i anden halvdel af det 12. århundrede, men blev i 1970 reorganiseret som 13 selvstændige universiteter (Université de Paris I-XIII). Universitetet bliver ofte refereret til som Sorbonne – eller La Sorbonne efter den kollegiale institution (Collège de Sorbonne) grundlagt af Robert de Sorbon omkring 1257 - men universitetet som sådan er ældre og var aldrig fuldstændigt centreret omkring Sorbonne. Ud af de 13 nuværende universiteter ligger fire i Sorbonne og tre medtager 'Sorbonne' i deres navne.

Sorbonne er forblevet et af verdens mest berømte og prestigefyldte universiteter og har uddannet adskillige Nobelpris-modtagere såvel som et utal af de største intellektuelle, politiske tænkere, forskere, ingeniører, læger, teologer og kunstnere i den vestlige tradition og kanon.

Studenteroprøret[redigér | redigér wikikode]

1968 var startpunktet for den kulturelle revolution, også kendt som "det franske maj", der resulterede i en lukning af universitetet for anden gang i historien (den første var i 1940 under den tyske invasion).

Siden har Sorbonne universitetet været opdelt i 13 selvstændige universiteter, hvoraf tre stadig bærer Sorbonne-navnet.

Berømte personer fra Sorbonne[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]