Legionowo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Legionowo
Legionowos byvåben Legionowos byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo mazowieckie, Masovien
Grundlagt 1877 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE PLLGO Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 53.216 (2021)[1] Rediger på Wikidata
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 80 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.legionowo.pl
Oversigtskort

Legionowo (udtale: [lɛɡʲɔˈnɔvɔ]  ( hør) er en by og en kommune (Gmina) der ligger i det østlige, centrale Polen, i voivodskabet Masovien (Województwo mazowieckie) og har 53.216(2021)[1] indbyggere og et areal på 13,5 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Legionowo

Beliggenhed[redigér | rediger kildetekst]

Legionowo ligger 23 km nord-øst for centrum af Warszawa og kun 7 km syd for Zegrze Reservoir (Jezioro Zegrzyńskie eller Zalew Zegrzyński), nær Warszawa-Gdańsk-jernbanen og Warszawa-Suwałkivejen.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Legionowo var frem til slutningen af 1. verdenskrig en del af Den polsk-litauiske realunion. Byens historie går ikke langt tilbage i tiden. I 1877 blev "Jabłonna" banegården bygget, hvilket var begyndelsen på områdets bebyggelse. Stationen blev bygget til anlæg af jernbanestrækningen, der blandt andet skulle sikre transporten af hvede til Østersøhavnene. Navnet på bosættelsen var oprindeligt Gucin, som går tilbage til grev August Potocki. I 1885 var der blot fem trævillaer i bebyggelsen. En væsentlig udvikling af byen begyndte i 1892, da en russisk garnison med 4000 soldater blev etableret, Rusland købte en del af området af greven og fik bygget kaserner. I 1897 blev der bygget et glasværk, primært til fremstilling af ølflasker, hvilket var en anden vigtig faktor i byens udvikling.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 5. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi