Lejf Marcussen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at den virker reklamerende snarere end havende encyklopædisk indhold.
Se evt. nærmere begrundelse på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Lejf Marcussen
Født 27. februar 1936Rediger på Wikidata
Død 19. marts 2013 (77 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Lejf Marcussen (27. februar 1936 - 19. marts 2013) var en dansk filmmager, uddannet grafiker fra Kunsthåndværkerskolen og maler fra Kunstakademiet. I 1972 blev han ansat som grafisk designer i Danmarks Radio TV.

Efter studier i Canada og USA, brugte han sine nætter til at lave korte film, der udelukkende var billedsprog. Med film som Et billede (1977)og Stills (1979), lykkedes det i 80´erne Lejf Marcussen, at overbevise DRTV om behovet for et lille værksted for manuskriptfri animation.

Filmen Tonespor (1985) er en tredimensional animation af finalen fra Carl Nielsen´s femte symfoni. Flere har beskrevet Tonespor som tidlig computeranimation.[kilde mangler] Marcussen har skabt filmen som håndtegning på lange ruller, der er filmet fra et gammelt lysbord. Med Den offentlige røst (1989), bringer Lejf Marcussen tilskueren helt ind i kernen af sin filosofi: At skabe billeder fra grunden, uden at vide hvad "indholdet" skal være på forhånd. Udgangspunktet er den belgiske maler Paul Delvaux`s billede, hvor der først zoomes ind, siden ud af maleriet, i en lang glidende bevægelse. Bevægelsen ind er en parodi på sprogdikteret servicekuns.[kilde mangler]

I midten af 90erne sløjfede DR al nonverbal produktion, men med dansk og international støtte kunne Lejf Marcussen producere sin første computeranimation Angeli (2002). Marcussens billeddigte er vist på TV over hele kloden og har indbragt adskillige internationale priser.[kilde mangler] Herunder i 1990, som den første europæer, The Norman McLaren Heritage Award, for sin samlede produktion.[kilde mangler] Desuden hædret med retrospektive visninger på over fyrre filmfestivaler, universiteter og museer, og han har haft gæsteoptræden og forelæsninger på blandt andre Museum of Modern Art, Nationalmuseet, National Filmboard of Canada, Arken, Havard, Berkeley og Roms Universitet.[kilde mangler]

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • "Marcussen, le visionaire". Philippe Roger. Positif 1985
  • "Sig det med billeder". Erik Drehn-Knudsen. DR 1988
  • "Slip skærmen løs". Rie Duun. Berlingske Tidende 1992
  • "En nødvendig pilfinger". Lars Movin. Information 1993
  • "Dansk film uden snak". Ebbe Iversen. Berlingske Tidende 1993
  • "Tele-visioner eller verbalt hovmod". Lejf Marcussen. Information 1995
  • "Marcussen – Morph Man". William Moritz. Absolut Panushka 1997
  • "Verbal hybris". Ulrik Høy. Weekendavisen 1998
  • "Dansk tegnefilm gennem 100 år". Red.: Annemette Karpen. Forlaget Underskoven 2008

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Lejf Marcussen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.