Manuskriptforfatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Searchtool.svg Eftersyn
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

En manuskriptforfatter skriver manuskripter til dramaerfilm eller tv. Manuskriptforfatteren kan enten basere sit manuskript på en anden forfatters værk, f.eks. ved at bearbejde en roman til dramaform, eller han kan lave sin egen originale historie.

I Danmark kan man blive uddannet manuskriptforfatter på Den Danske Filmskole i København. Det er dog ikke påkrævet, at man har en uddannelse for at skrive dem eller at få dem godkendt af en producent. Som udgangspunkt kan enhver få sit manuskript videreudviklet. Men uden uddannelse skal man have forstand på fortællertyper, dialog, formatering og praktiskt talt det meste af, hvad en uddannet manuskriptforfatter ved.

Når en manuskriptforfatter har udformet sit endelige materiale, hvad enten det er en film, en tv-serie eller et teaterstykke, sender han/hun det til et medieproduktionsselskab. Her bliver det vurderet, og kun muligvis læst fra start til slut. Er det ikke formateret efter almen manuskriptstandard, er det næppe sandsynligt, at bare første side læses. Bliver manuskriptet valgt til produktion, kan det være, at det stadig skal undergå både revisioner, forbedringer og hele omskrivninger. Dette gøres typisk af forfattere der tilknyttes produktionen.

Det kaldes et spec script, når et manuskript ikke er skrevet af en hyret forfatter, men indsendt i håb om accept. Termen screenplay kan bruges om både film, teater og tv-serier, omend teleplay af og til er ment som et "screenplay til tv-serie." Et teleplay ligner på punkter formateringen fra et screenplay, men har inkorporeret specielle formateringselementer bl.a. pga. reklamepauser.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kunst og kultur Stub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.