Leo Hansens Islandsfilm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Robot icon.svg
Denne artikel er oprettet af botten Steenthbot ud fra en ekstern database. Den kan derfor have sproglige fejl eller mangler.
Denne skabelon kan fjernes efter kontrol af indholdet.
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Leo Hansens Islandsfærd.
Leo Hansens Islandsfilm
Overblik
Anden titel Leo Hansen's film from Iceland
Genre Dokumentarfilm Rediger på Wikidata
Instrueret af Leo Hansen Rediger på Wikidata
Udgivelsesdato 1929 Rediger på Wikidata
Længde 46 min. Rediger på Wikidata
Oprindelsesland Danmark Rediger på Wikidata
Links
i DFI's filmdatabase
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Leo Hansens Islandsfilm er en dansk dokumentarfilm fra 1929 instrueret af Leo Hansen.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Optagelser fra Island, formentlig fra 1929. Filmen starter med 'Del II' (Del I mangler):

Del II: En gammel bondegård. En moderne bondegård - Korpulfsstadir gården. Moderne landbrug demonstreres med brugen af diverse maskiner, men høet bundtes stadig ved håndkraft og transporteres hjem på hesteryg. De berømte svovlkilder ved Krisuvik. Jøkelelve kan kun passeres ved hjælp af den islandske hest. Eyerfjældsjøklen. I Torsmark findes frodige dale - rejsen foregår til hest med telte og proviant. 10 % af Island er dækket af lava. Broen over Gljutjará. Kirken i Vidimyri er den ældste i Island.

Del III: Der findes et stort antal broer i Island. Godafoss i Nordlandet. Sildefiskeri er en af Islands vigtigste indtægtskilder og beskæftiger mange mennesker. "Ran" går i havn med sildefangsten, som bearbejdes på land af kvinder, unge og gamle. Sildene saltes og kommes i tønder. "GK9 Sæbjörg" ligger i havnen. Sildeoliefabrik. Typisk gammel bondegård på Nordlandet og mægtige basaltklipper i det indre af Nordlandet. Islands smukkeste indsø Myvatn. Elven, der danner Islands største vandfald, Dettifoss. Isafjord. Klipfisketørring.

Del IV: Fra Vestmannaøerne drives et stort torskefiskeri. Herfra eksporteres klipfisk, som tørres i solen på stenene. Piger vender og stabler klipfiskene. På Vestmannaøerne drives også en del fuglefangst. Vi ser lomvier, unge stormmåger, søpapegøjer (som fanges i flugt i et net på en lang stang - fleygastong). Den store Langjøkel er en mægtig gletsjer, der kælver i søen "Hvitávatn". Drivis under jøkelranden. Vandfald og smeltevand. Forlader man landevejen bliver automobilkørsel et vanskeligt foretagene. Men binder man en skindkappe over køleren, kan bilen køre over selv ret dybe elve. Den store Geysir. Islands smukkeste vandfald Gullfoss er dannet af Hvitá.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Denne beskrivelse stammer fra Det Danske Filminstituts Filmdatabase.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

DanskStub
Denne artikel om en dansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film