Libiąż

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Libiąż
Libiąż Rediger på Wikidata
Libiążs byvåben
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo małopolskie Lillepolen
Grundlagt 1243 Rediger på Wikidata
Postnr. 32-590 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 16.385 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 35,9 km²
 - Befolknings­tæthed 457 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.libiaz.pl
Oversigtskort

Libiąż (udtale: [ˈlʲibʲɔ̃ʂ]) er en by i det sydøstlige Polen. Den ligger i voivodskabet Lillepolen (Województwo małopolskie) og har 16.385(2021)[1] indbyggere, og et areal på 35,88 km². Den er en del af powiat (amt) Chrzanów.

Beliggenhed[redigér | rediger kildetekst]

Janina Kulmine i 1930-erne

Libiąż ligger ca. 40 km vest for Kraków og syv kilometer nord for Auschwitz. Den ligger i den østlige del af det oberschlesiske industridistrikt, og hører blandt andet til det oberschlesiske storbyområde ifølge programmet ESPON. Indbyggerne er beskæftiget i de centrale storbycentre, blandt andet i Katowice og Tychy og i kulminen Janina Kulmine (de). Geografisk ligger byen i den østlige del af det Schlesiske højland.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Transfigurationskirken tidligt i det 20. århundrede

Den første historiske omtale af Libiąż kommer fra Jan Długosz' krøniker. Den nævnte overførslen af bosættelserne Libiąż Wielki ("Store Libiąż") og Libiąż Mały ("Lille Libiąż") til benediktinerne af Griffin-familien i 1243. Gennem århundreder gik Libiąż successivt i besiddelse af forskellige adelige familier.

Efter fragmenteringen af Polen i 1138 tilhørte det Hertugdømmet Kraków, og derefter muligvis midlertidigt overført til hertugdømmet Racibórz efter 1179.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi