Linjedommer (fodbold)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En linjevogter markerer med sit flag

En linjedommer (eller linjevogter) er en del af en dommertrio, som dømmer i fodboldkampe. En dommertrio består af én dommer og to linjedommere. Linjedommerens pligter er beskrevet i fodboldlovens §6.

Linjedommeren har ingen fløjte, som dommeren har. Derimod benyttes et flag til at markere forseelser. Når dommeren ser en markering dømmes for den pågældende forseelse. Linjedommerens markeringer er kun vejledende, da det er dommeren, der har det sidste ord.

Pligter[redigér | redigér wikikode]

Linjedommerens opgave er med sit flag at markere, når bolden kommer uden for sidelinjen eller mållinjen på banen; markere hvis en fodboldspiller er i strafbar offsideposition samt i øvrigt markere i tilfælde, hvor han står bedre placeret end dommeren eller en forseelse sker uden for dommerens synsfelt. Linjedommeren nærmest det tekniske område, står også for notering af de ind- og udskiftede fodboldspillere.

Danske forhold[redigér | redigér wikikode]

Under Dansk Boldspil-Union (DBU's) lokale unioner varierer det fra lokalunion til lokalunion, hvor langt ned i serierne der kræves neutrale linjedommere til turneringskampe. Under DBU København og DBU Bornholm gælder det kun den øverste lokale række (hhv. Københavnsserien og Bornholmsserien), under DBU Sjælland, DBU Fyn og DBU Lolland-Falster gælder det fra serie 1 af, mens det under DBU Jylland gælder helt ned til og med serie 2.

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet: