Spring til indhold

Livsens Ondskab (bog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Livsens Ondskab. (Se også artikler, som begynder med Livsens Ondskab)

Livsens Ondskab er er dansk roman fra 1899. Den er skrevet af Gustav Wied. Den kan læses som første bind i en trilogi, der består af Livsens Ondskab (1899), Knagsted (1902) og Pastor Sørensen og Co. (1913). Bogen foregår i den fiktive sjællandske købstad Gammelkøbing, og hovedpersonerne, der er blevet klassikere i dansk kultur, er:

 • Emanuel Thomsen – kaldet Thummelumsen
 • Karen Thomsen, hans mor – kaldet Mor Karen
 • Toldkontrollør Knagsted – kaldet Esau og Livsens ondskab
 • Overlærer Clausen
 • Redaktør Heilbunth og fru Heilbunth
 • Fru kæmner Lassen
 • Konsul Mørch

Hertil kommer Emanuel Thomsens to dyr, den gamle hane Mortensen og katten Knors, der ifølge hans vision ikke skal dø, før de igen har betrådt slægtsgårdens jord. Derfor gør han alt for at holde dem i live.

Emanuel Thomsen er besat af ønsket om at købe sin fædrene Møllegård tilbage, efter at han og mor Karen har været nødt til at fraflytte den. Han spinker og sparer, spiller på lotterisedler og tager ekstraarbejde for at samle midler til at få opfyldt sin drøm. Han vinder i lotteriet, men trods den store gevinst bliver intet, som han ønsker det. Han serverer for Ædedolkenes klub, byens honoratiores, der mødes fire gange om året på byens hotel (Prindsen) for at indtage et overdådigt måltid. Toldkontrollør Knagsted er den kyniske satiriker, mens hans modstykke og ven overlærer Clausen er lalleglad idealist.

Figurernes forlæg

[redigér | rediger kildetekst]

Gustav Wied samlede ivrigt på aparte personligheder og sproglige vendinger. De blev anvendt i hans forfatterskab. Det er også tilfældet med flere af personerne i Livsens Ondskab. Ifølge forfatteren Eddie Salicath er Knagsted sammensat af mange forskellige personer, ikke mindst af træk fra Gustav Wied selv og Wieds ven rigsdagsstenograf Vilhelm Immanuel Madsen-Mygdal,[1] samt fotograf Kristian Hude i Roskilde.[2][3] Personen Emanuel Thomsen er stærkt inspireret af cigar- og antikvitetshandler Otto H. Mellerup (død 1932) fra Roskilde.[4]

 1. ^ Eddie Salicath, Omkring Gustav Wied, 1946, s. 61.
 2. ^ Eddie Salicath, 1946, s. 235.
 3. ^ "roskildesforfattere1000aar – Thummelumsen og Livsens Ondskab". Arkiveret fra originalen 27. maj 2012. Hentet 29. maj 2011.
 4. ^ Eddie Salicath, 1946, s. 219ff.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]