Loch Lomond and the Trossachs National Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Loch Lomond and The Trossachs National Park (Pàirc Nàiseanta Loch Laomainn is nan Tròisichean)
Udsigt mod øst langs Loch Katrine
Udsigt mod øst langs Loch Katrine
Land United Kingdom (Skotland)
Kommuner Argyll and Bute,
Perth and Kinross,
Stirling
West Dunbartonshire
koordinater 56°15′N 4°37′V / 56.250°N 4.617°V / 56.250; -4.617
Areal 1.865 km²
Oprettet 2002

Loch Lomond and The Trossachs National Park (skotsk gælisk: Pàirc Nàiseanta Loch Laomainn is nan Tròisichean) er en nationalpark i Skotland centreret omkring Loch Lomond, og omfatter flere mindre bjergkæder og dalen Trossachs. Den var den første af to nationalparker etableret af det Skotlands parlament i 2002, - den anden er Cairngorms National Park.

Parken er den fjerdestørste på de Britiske Øer med et samlet areal på 1.865 km² og en omkreds på omkring 350 km. Den omfatter 21 Munros (bjerge over 3.000 feet (914.4 m), bl.a. Ben Lomond, Ben Lui, Beinn Challuim, Ben More, to toppe på Ben Vorlich, 19 Corbetts (bjerge mellem 2.500 og 3.000 feet (762 og 914,4 m)), to forest parks (Queen Elizabeth, og Argyll) og 57 andre beskyttede lokaliteter.

Der bor 15.600 mennesker i parken, hovedsageligt i de fire områder: Breadalbane, Loch Lomond, The Trossachs, og Argyll Forest Park.

Seværdigheder[redigér | rediger kildetekst]

Parken rummer mange bjerge og søer, der byder på flotte udsigter og muligheder for vandring og vildmarksliv.

For vandrere, der søger udfordringer, går West Highland Way gennem parken, men bjergene Ben Lomond, og The Cobbler i Arrochar Alps tiltrækker flest gæster.

Der er et besøgscenter ved sydenden af Loch Lomond med navnet Loch Lomond Shores, som både har informationscenter om de mest populære ture i parken, men også et akvarium, butikker og restauranter.

Loch Katrine kan man få en sejltur med det historiske dampskib SS Sir Walter Scott, og ture på Loch Lomond kan tages fra Tarbet, Argyll og Bute and Balloch; der er også omfattende trafik med vandtaxier mellem kystbyerne.

Munroer i Nationalparken[redigér | rediger kildetekst]

Munroer er bjerge over 3.000 feet (914 m), og disse er i parken nævnt sammen med nærmeste landsby.

Der er 21 Munros i Nationalparken, og 16 af dem er i området Breadalbane. Ben Lomond er det mest populære bjerg i Skotland at klatre på.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]