Nationalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler nationalparker generelt, se Nationalparker i Danmark for danske nationalparker
Los Cardones National Park, Argentina
Bisoner ved en varm kilde i Yellowstone National Park, USA

En nationalpark er normalt et fredet naturområde, som en stat forvalter for at beskytte og fremvise landets dyre- og planteliv og/eller vigtige og særegne naturværdier.

Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Danmark har ingen nationalparker i international forstand. Landet har dog siden 2007 haft områder, der er blevet betegnet "nationalparker".[1] Disse danske nationalparker følger dog ingen internationale definitioner og er ikke fredede, og betegnelsen "nationalpark" i Danmark medfører ikke yderligere beskyttelse af natur og miljø i forhold til, hvad allerede gældende bestemmelser for området fastsætter; der kan fx fortsat dyrkes intensivt ikke-økologisk landbrug i området.[2] De er derfor ikke traditionelle nationalparker i international forstand.

Grønland[redigér | rediger kildetekst]

Omkring en tredjedel af Grønland er udlagt til nationalpark. I 1974 blev Grønlands Nationalpark oprettet, et område på 750.000 km2 i Nordøstgrønland, og den er nu verdens største nationalpark.

Nationalparker i andre lande[redigér | rediger kildetekst]

Verdens ældste nationalpark er Yellowstone i USA. Den blev oprettet i 1872 for at tage vare på dyrelivet i området, men også på grund af de vulkanske landskaber med gejsere og varme kilder.

I Norge blev Rondane nationalpark oprettet i 1962 som den første nationalpark. For tiden har fastlands-Norge 25 nationalparker med et samlet areal på 22.000 km², mens Svalbard har 6 nationalparker på tilsammen 14.000 km². Dermed er 7 %[kilde mangler] af fastlandet og 23 % af Svalbard beskyttet som nationalpark.

Andre kendte nationalparker er:

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Thy – Danmarks første nationalpark – Pressemeddelse fra Miljøministeriet 29. juni 2007". Arkiveret fra originalen 1. juli 2007. Hentet 29. juni 2007.
  2. ^ "Miljøordfører: "loven er enestående slap"". De danske nationalparker. 2011-03-26. Arkiveret fra originalen 29. september 2020. Hentet 2018-04-17.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]