North York Moors

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
North York Moors
North York Moors National Park skilt nær Great Ayton
North York Moors National Park
skilt nær Great Ayton
Land Storbritannien Storbritannien
Part England England
County North Yorkshire
Højeste punkt Urra Moor
Nationalparker i England 1952
Administration North York Moors National Park Authority
IUCN-kategorier V – Beskyttet landskab/havområde
North York Moors er nr. 6 på kortet
North York Moors er nr. 6 på kortet
North York Moors er nr. 6 på kortet
Hjemmeside: http://www.northyorkmoors.org.uk/

North York Moors er en nationalpark, oprettet 1952, i det nordlige England. Den har et areal på 1.436 km², og har et af de største områder med moselandskab med lyngvækst i Storbritannien. 80% af området er i privat eje, og 40% er dyrket mark. På tre sider er det afgrænset af bratte klipper, mens det på østsiden når den bratte Yorkshirekyst.

Kort over området

Nationalparken er særlig populær blandt vandrere, med et netværk af omkring 2.300 km stier som er åbne for almen færdsel. Det meste af området er også åbent efter bestemmelserne i Countryside and Rights of Way Act 2000. Blandt de mest populære turstier er Cleveland Way som går rundt om højderne og har en strækning langs kysten, og Lyke Wake Walk, som går lige gennem hjertet af højderne .

Der er også muligheder for cykling, både tur- og terræn-, og ridning. De bratte klipper i udkanten af parken er populære for hanggliding.

Det er få større byer indenfor parken. Byen Whitby, med op mod 14.000 indbyggere, regnes som områdets «hovedstad». Den er forbundet med Middlesbrough via jernbane gennem Esk Valley. Denne linje er ved Grosmont forbundet med North Yorkshire Moors Railway, en af Storbritanniens mest populære og pittoreske jernbaner.

Højderne har ikke ændret sig meget siden parken blev åbnet, og bruges ofte som baggrundsmiljø for britiske film og tv-serier. Den mest kendte er ITVs serie Med hjertet på rette sted. I filmene om Harry Potter blev North Yorkshire Moors Railway brugt i flere scener.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 54°23′00″N 0°45′00″V / 54.383333333333°N 0.75°V / 54.383333333333; -0.75