Lokhvytsja

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lokhvytsja
Лохвиця Rediger på Wikidata
Lokhvytsjas byvåben Lokhvytsjas byflag
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Oblast Poltava oblast Poltava oblast
Rajon Myrhorod rajon
Hromada Lokhvytsja byhromada
Postnr. 37200 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 11.485 (2018) Rediger på Wikidata
 - Areal 14,9 km²
 - Befolknings­tæthed 770 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 105 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.lmr.gov.ua
Oversigtskort
Lokhvytsja ligger i Poltava oblast
Lokhvytsja
Lokhvytsja
Lokhvytsjas beliggenhed i Poltava oblast

Lokhvytsja (ukrainsk: Ло́хвиця, Lokhvytsya, ukrainsk udtale: [ˈɫɔxwɪt͡sʲɐ]; russisk: Ло́хвица, Lokhvitsa) er en by i Poltava oblast (provins) i det centrale Ukraine. Den er administrativt centrum i Lokhvytsja rajon (distrikt), og ligger ved bredden af Lokhvytsja-floden. Byen har 11.485 (2018) indbyggere.[1]

Navn[redigér | rediger kildetekst]

Navnet på floden Lokhvytsja, såvel som navnet på byen, stammer fra det gammelslaviske ord lokhve, der betyder "laks".

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Bebudelseskirken

Kievan Rus's tid var det område, hvor byen ligger, en del af Fyrstedømmet Pereyaslav. Den præcise dato for grundlæggelsen er ukendt. Ud fra skriftlige optegnelser kan det fastslås, at Lokhvytsja eksisterede før 1320.

I 1644 fik byen Magdeburgrettigheder, således at alle byens anliggender skulle løses af et byråd, der blev valgt af de velhavende borgere. I 1648-1658 var Lokhvytsja en Sotnias by i Myrhorod kosakregiment, senere (1658-І781 р.р.) af Lubny kosakregiment.

Under Anden Verdenskrig var Lokhvytsja besat af den tyske hær fra 12. september 1941 til 12. september 1943. Det var byen, hvor tangen fra 1. panserarmé (Kleist) og 2. panserarmé (Guderian) i Slaget om Kiev (1941) koblede sig sammen,og omringede mere end 600.000 sovjetiske tropper øst for Kiev.

Olie- og gasforekomsterne i Hlynsko-Rozbyshiv (Lokhvytsja- og Hadjatj-distrikterne) giver store mængder olie og gas, der er tilstrækkelige til at forsyne hele Poltava oblast og videre ud i verden. Poltava-olien er af høj kvalitet: den indeholder op til 55 % let olie og har et ret lavt svovlindhold. Den naturgas består af næsten 70 % propan-butan-fraktioner, hvilket gør den til et værdifuldt råmateriale til den kemiske industri, f.eks. til fremstilling af syntetiske fibre og plastik.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Number of Present Population of Ukraine, 1. januar 2021" (PDF). ukrcensus.gov.ua (engelsk). State Statistics Service of Ukraine. 1. januar 2021. Arkiveret fra originalen (PDF) 6. april 2022. Hentet 5. august 2022.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]