Louise Brown

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Louise Brown (politiker).
Louise Brown
Født 19. juli 1978 (44 år) Rediger på Wikidata
Oldham, Storbritannien Rediger på Wikidata
Bopæl Bristol Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Læge Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Louise Joy Brown (født 25 juli 1978) er en engelsk kvinde, kendt som verdens første "test-tube baby/reagensglasbarn" og for at være det første barn som blev født af forældre, hvor befrugtningen af moderens æg skete uden for kroppen i et reagensglas. Hun blev født på Oldham General Hospital i Rochdale Rd, Oldham, Manchester OLD1 2JH, Storbritannien.

Fødsel[redigér | rediger kildetekst]

Ved planlagt kejsersnit, leveret af registrator, John Webster kom Louise til verdenen kort før midnat og hendes ankomst lavede internationale nyhedsoverskrifter. Louises mål var 5 pund og 12 oz ved hendes fødsel.

Forskning[redigér | rediger kildetekst]

Siden 1968, havde doktor Robert Edwards og Patrick Steptoe forsket i fertilitetsmetoder, der indgik inseminering og in vitro-befrugtning, eller IVF. Men alligevel blev IVF betragtet som uetisk af mange religiøse grupper, og de læger der praktiserede denne metode til befrugtning blev ofte udsat for anklager om at "lege gud". Ikke desto mindre, siden Louises fødsel i 1978, blev over en million børn derefter født ved hjælp af IVF proceduren.

Efter[redigér | rediger kildetekst]

Louise siges selv, ikke at bruge beskrivelsen: "test-tube baby", eller "reagensglasbaby" om sig selv. Hun har afvist adskillige tilbud fra avis- og tv-journalister om at sælge hendes historie, men hun er stadig stolt af sin personlige rolle i udviklingen af lægevidenskaben. Og på trods af hendes dengang, usædvanlige begyndelse, har hun formået at føre et beskedent liv. Omkring hendes 21 års fødselsdag i 1999, blev hun ansat på en Bristol planteskole. Natalie Brown. Hendes lillesøster, Natalie, blev også udtænkt af IVF. Natalie, født 4 år efter Louise, var det første "reagensglasbarn" til selv at føde. Hendes barn kom til verden naturligt.

Broom icon.svgDenne artikel behøver tilretning af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.