Lyder Sagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Lyder Sagen.

Lyder Christian Sagen (13. marts 1777 i Bergen16. juni 1850) var en norsk skolemand og digter, kendt for sit lange virke som lærer i Bergen.

I 20-årsalderen kom han til København som student og revs med af tidens æstetiske tendens. I "Danske Tilskuer" for 1800 så han sit første digt trykt og blev medlem af "Selskabet for Sandhed" samt Rahbeks ven og beundrer. Efter 5 års interesseret tjeneste som lærer ved Christianis Institut flyttede Sagen til nytår 1806 hjem til Bergen som adjunkt ved Katedralskolen og virkede siden utrættelig (fra 1814 som overlærer) som lærer i modersmål, idet han tillige havde timer ved den efter hans eget initiativ stiftede realskole.

1824 deltog han i oprettelsen af en tegneskole, 1825 af Bergens Museum, 1838 af Bergen Kunstforening og var altid redebon til tjeneste som den livlige bys officielle lejlighedspoet. Sin største indflydelse har Sagen udøvet som inspirerende lærer for en række begavede elever (bland andre Welhaven og Jonas Lie). Nogen samlet udgave af sine utallige rimprodukter var han beskeden nok til ikke at sørge for; hans engang stærkt benyttede "Læsebog" (1808, 1820, 1834) er nu glemt, men drikkevisen "Diogenes vranten og stolt" (1815) er fremdeles i friskt minde.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]