Måløy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Koordinater: 61°56′16″N 5°6′50″Ø / 61.93778°N 5.11389°Ø / 61.93778; 5.11389

Måløy by

Måløy er en by i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane fylke i Norge med 3026 indbyggere (2009). Byen ligger på sydøstsiden af Vågsøen, og er en af de vigtigste fiskerihavne i Norge. Måløy fik bystatus i 1997.


Måløy by[redigér | redigér wikikode]

Efter at Måløy by fik bystatus, indgår også Halnes og Holvik i syd og "Polljen" (Trollebø, Deknepollen, Skavøypollen, Tennebø, Blålida og Nygård) i vest som en del af byen. Bygrænsen går ved Nygårdssvingene, lige efter Almenningsfjellet.

Gadeskilt Gate 1 (Gade 1) i Måløy

Gaderne i Måløys centrum ligger næsten parallelt med fjeldsiden. De har ikke navne, men er nummererede. Med "Sjøgata" og "Gate 1" som hovedgader længst ned mod sundet, til "Gate 8" længst op.

Måløy ligger godt skærmet mod vejr og vind. I tidligere tider måtte skibe ofte forblive i Måløy og vente på at sejle videre på grund af dårligt vejr. I dag bliver Måløy anløbet af Hurtigruten. Det går også ekspresbus til Oslo og hurtigbåd til Bergen flere gange om dagen.

I 1951 blev det bygget en mole fra den sydlige del af Måløy (Sæterneset) til Moldøen. Herefter har sejlruten gået gennem Ulvesundet på østsiden af Moldøen.

I 1973 åbnede Måløybroen og forbandt Vågsøy med fastlandet over Ulvesundet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Operation Archery (Måløyraidet)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]