Mæhriske Karst

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mæhriske Karst
Punkevní jeskyně, en af grotterne i området
Kort der viser placeringen af Mæhriske Karst
Kort der viser placeringen af Mæhriske Karst
Mæhriske Karst
Sted Sydmæhren, Tjekkiet
Nærmeste by Blansko
Koordinater Koordinater: 49°16′41″N 16°44′3″Ø / 49.27806°N 16.73417°Ø / 49.27806; 16.73417
www.moravskykras.net/en/moravian-karst.html

Mæhriske Karst (tjekkisk: Moravský kras) er et karstlandskab og beskyttet landskabsområde nord for Brno i regionen Sydmæhren i Tjekkiet. Det omfatter en række geologiske seværdigheder, herunder omkring 1.100 huler og kløfter og dækker et område på omkring 92 km².[1] Nogle af hulesystemerne (Punkva-hulerne (opdaget af Karel Absolon), Balcarka hulen, Kateřinská hulen, Výpustek hulen og Sloupsko-šošůvské hulerne + Kůlna hulen) er åbne for offentlige ture; en anden - Amatérská hulen, Býčí skála hulen er kun til åben for videnskabelig udforskning.

Regionen er også hjemsted for den geologiske formation, Macochakløften, en 138 m dyb slugt, eller jordfaldshul, som blev dannet, da loftet i et hulekammer kollapsede. Macocha er også stedet, hvor Punkva-floden bliver underjordisk gennem Punkva-hulesystemet, og to små vandbassiner er synlige ved overfladen.

Mæhriske Karst er en populær turistattraktion i lokalområdet, som et stort antal turister besøger i sommermånederne. Ud over huler rummer det fredede landskabsområde godt afmærkede cykelstier og vandrestier.

Macochakløften

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Moravian Karst - Tourist Guide hentet 20. august 2023.