Møllehat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Lumby Møllefyn. Møllens hat er bådformet

En møllehat er toppen af en hollandsk vindmølle. De fleste møllehatte er udformet som enten en robåd (bådformet møllehat) eller kuplet som et løg (løgformet møllehat). Den er enten beklædt med pap eller spåntækket.

På forgængerne, stubmøllerne, var der et fast tag over møllen. Denne konstruktion indebar, at hele det tunge møllehus skulle drejes ved krøjningen, mens de hollandske møller gjorde krøjningen noget lettere, idet det nu kun var møllehatten som skulle drejes. Med opfindelsen af vindrosen lettedes arbejdet yderligere, idet den lille vindmølle drejer hatten, så længe der er tilstrækkelig vind. Hvis vinden skifter retning, vil det igen dreje de store vinger op mod vinden.

Hattyperne[redigér | redigér wikikode]

De fire grundkombinationer af hattyper:

Hatloftet[redigér | redigér wikikode]

Hatloftet i Skenkelsø Mølle, hvor krondrevet er i indgreb med hattens lodretstillede hjul

En mølles etager kaldes lofter, og hatten er toppen af det såkaldte hatloft eller hatteloft.[1][2] Mølleakslen, der bærer vingerne, er skråtliggende og er forbundet til et stort vandretstillet tandhjul i toppen af møllen. Dette tandhjul kaldes ”krondrevet” og er normalt et kamhjul, dvs. forarbejdet af træ. Når møllen er i funktion, er det lodretstillede hjul i hatten og krondrevet i indgreb, hvilket vil sige, at tænderne på hjulene er skubbet ind mellem hinanden. Hatten drejer på en ring, "tandkransen", der er placeret øverst på møllekroppen. Hvis kransen er af træ, drejer hatten direkte på denne krans, som bør være af egetræ. Hatten hviler på nogle træklodser, kaldet skøjter, og den fungerer som underlag for disse. Træet smøres med animalsk fedt, men ikke mineralsk fedt, der kan ødelægge træet.[3]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Mølleteknisk begreb, som ikke findes i ODS
  2. ^ Mølleordbog
  3. ^ Opslag i Mølleordbogen.dk

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Lebech-Sørensen, Anne Marie: Vindmøller og vandmøller i Danmark, bd. 1 - 4, Forlaget SKIB, 2001-2006

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: