Lønstrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Lønstrup
Lønstrup gl station 2010 A ubt.JPG
Lønstrups gamle station
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Nordjylland
Kommune: Hjørring Kommune
Sogn: Mårup Sogn.
Postnr.: 9800 Hjørring
Demografi
Lønstrup by: 537[1] (2018)
Kommunen: 65.257[1] (2018)
 - Areal: 929,58 km²
Andet
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.hjoerring.dk
Oversigtskort

Koordinater: 57°28′8″N 9°47′57″E / 57.46889°N 9.79917°Ø / 57.46889; 9.79917 Lønstrup er en lille by med 537 indbyggere (2018)[1] på toppen af Danmark, i Vendsyssel ved Nordsøen. Byen ligger i Hjørring Kommune og hører til Region Nordjylland.

Lønstrup er et gammelt fiskerleje. Naturen er barsk med stejle sand- og lerklinter. Lidt syd for byen ligger ruinerne efter Mårup Kirke. Den middelalderlige kirke blev delvist nedtaget i 2008, da den kun var få meter fra at skride i havet. Fra kirkeruinen er der fin udsigt mod Rubjerg Knude fyr, der en km længere mod syd ligger delvist begravet i sand. Fra knuden er der en enestående udsigt over hav og land.

Lønstrup havde i 1801 123 indbyggere, i 1840 126 indbyggere, i 1860 234 indbyggere, i 1870 284 indbyggere, i 1880 309 indbyggere.[2]

Naturkatastrofen[redigér | redigér wikikode]

Den 11. august 1877 trak det sammen til et voldsomt uvejr, og ved middagstid startede et skybrud, som varede 1½ time [3]

Den lille Lønstrup Bæk blev til en kløft 360 meter lang, 15 meter bred og 4,5 meter dyb.

Fiskerne, som var på havet, anede intet om katastrofen, før de så dele af nedstyrtede huse samt møbler og andet husgeråd ligge og flyde i vandet. På vej ind så de en sandtange fyldt med husgeråd, træer og buske, der nåede helt ud til mellemste revle. 6 huse blev revet med strømmen, 4 blev revet ned, og 2 måtte der fyldes op under.

Bækslugten, som blev dannet ved denne lejlighed, gennemskærer stadig den maleriske, lille by.

Bådpladsen[redigér | redigér wikikode]

Tidligere levede mange familier af fiskeri i Lønstrup. Nu er der kun en håndfuld fritidsfiskere tilbage på byens bådplads. I det tidligere redningshus ved ophalerpladsen er der en lille udstilling om fiskeriets og redningsvæsenets historie.

Efter en voldsom storm i 1981 blev der etableret en kystsikring ved Lønstrup med en række høfder nord og syd for bådpladsen. Sikringen virker efter hensigten, men der må sandfodres hvert år.

Byen[redigér | redigér wikikode]

Lønstrup består hovedsageligt af een lang gade, Strandvejen, som snor sig et par km gennem de stejle klinter. På de store græs- og marehalmsklædte bakkedrag i Lønstrups nordlige del finder man de såkaldte "sommervillaer", som blev opført i årene omkring 1920.

Nærmest ved foden af disse bakker og ved byens torv ligger Lønstrup gl. Biograf. Denne bygning rummer om sommeren en café med levende musik, og om vinteren fremvises der fortsat film i ny og næ.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Mårup Kirke ved Lønstrup.

I sommersæsonen fyldes området i og omkring Lønstrup med op til 10.000 turister om ugen [4].

Lønstrup har 3 mindre hoteller og to små campingpladser. Området rummer desuden ca. 2500 sommerhuse fra Rubjerg i syd til Nørlev i nord. Endelig finder man ca. 5 km nord for Lønstrup Skallerup Klit, som er et af Danmarks mest besøgte feriecentre.[5]

Lønstrup er kendt for sine mange kunsthåndværkere og gallerier [6] I alt er der ca. 25 stk som alle ligger i gåafstand fra byens midte. Der er bl.a. glaspustere, keramikere, smykkekunstnere, ravslibere, kunstmalere, billedhuggere og gallerier. Dertil kommer en del specialbutikker. De fleste butikker holder åbent hele året.

Lønstrup har en række cafeer og restauranter, hvoraf de mest kendte er Restaurant Glashuset og Villa Vest [7]. En del af spisestederne holder kun sommeråbent.

Lønstrup har en bilfri strand, som har det Blå Flag.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Danmarks Statistik: Statistiske Meddelelser, Tredie Række, 4de Bind; Kjøbenhavn 1882; s. 82
  3. ^ http://www.skagen-tourist.dk/danmark/da-dk/menu/turist/omraade/loenstrup/naturkatastrofen.htm Naturkatastrofen
  4. ^ Visitdennark
  5. ^ Turistbureaus hjemmeside
  6. ^ Turistbureaus hjemmeside
  7. ^ Turistbureaus hjemmeside

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Hjørrings våben Stub
Denne artikel om geografi i Hjørring Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi