M.C. Restorff

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
M.C. Restorff

Martin Christian Restorff (26. juni 1816 i København24. juli 1897 i Torshavn) var en danskfødt bager, konditor og købmandFærøerne. Han var konditor i fødebyen København, før han drog til Færørene i 1848 for at arbejde som bager for den Kongelige Danske Monopolhandel. På Færøerne etablerede han et bageri og konditori i Tórshavn.

Købmand og brygger[redigér | rediger kildetekst]

Restorff var tilhænger af frihandel, og da monopolhandelen blev ophævet på Færørene i 1856, oprettede han en forretning som afløsning for denne. I de næste 50 årene blev dette Færøernes vigtigste handelshus, der drev alsidig import og eksportvirksomhed. Forretningen fik efterhånden 30–40 filialer ude i ørigets bygder.
Alkoholforbuddet på Færøerne blev også ophævet i 1856, og M.C. Restorff etablerede derefter bryggeriet Restorffs Bryggjarí, som gik i arv i hans efterslægt frem til 2007.

Omdømme og hæder[redigér | rediger kildetekst]

Blandt befolkningen i Tórshavn var M.C. Restorff kendt som Gamli Restorff, og blev en folkekær skikkelse blandt byens arbejderklasse, som Restorff drev et suppekøkken for. På Restorffs 80-årsdag i 1896 blev han hædret af Tórshavn bystyre, der udnævnte ham til æresborger.

Slægt[redigér | rediger kildetekst]

M.C. Restorff var far til købmand Andreas William Restorff, farfar til bager Frants Restorff og oldefar til forfatteren William Heinesen. Han var af tysk afstamning, men havde tilknytning til Færøerne via præsten Venceslaus Ulricus Hammershaimb, der skabte det færøske skriftsprog. [1].

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Nielsen, Carl Frederik (1876):Stamtavle over Familien Hammershaimb eller Wenceslaus Franciscus de Hammershaimbs Descendenter. København 1876.