MS Seattle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
MS Seattle
MS Seattle.jpg
Karriere
Navn MS Seattle
Type Lasteskib
Historie
Hjemhavn Hamburg, Tyskland
Værft Deutsche Werft, Hamburg
Søsat 28. marts 1928
Skæbne Blev fanget i krydsild mellem angribende tyske krigsskibe og norsk kystartilleri, 9. april 1940. Blev skudt i brand og sank.
Tekniske data
Tonnage 7369 BRT
Længde 146 m
Bredde 18,7 m
Dybgang 8,45 m
Hastighed 14 Knob
Maskine Totakts dieselmotor
Besætning 57 mand

MS Seattle var et tysk stykgodsskib og motorskib. Lasten om bord varierede, men hun transporteres hovedsagelig trælast og tømmer. På den sidste tur havde hun også 30.000 kasser med appelsiner. Den sidste tur havde været dramatisk. Skibet blev taget under blokade i de Nederlandske Antiller. Blokaden blev brudt, skibet undslap og kursen blev sat nordover til Island. Derfra sejlte skibet til Tromsø i Norge, hvorfra skibet havde fået tilladelse fra de neutrale norske myndigheder til at sejle rundt den norske kyst og ind i Østersøen. Sidste stop i Norge var Kristiansand, hvor skibet mødte sin endelige skæbne.

Krydsild under den tyske invasion[redigér | redigér wikikode]

Det ene af ankerne er udstillet på Odderøya i Kristiansand.

Skibet var ved daggry 9. april 1940 på vej fra Kristiansand, da hun kom under krydsild mellem de tyske invasionsstyrker under ledelse af den tyske krydser Karlsruhe og den norske Odderøya Fæstning. De norske styrker troede, at MS Seattle var et civilt fartøj, der støttede de tyske krigsskibe, og begyndte at skyde med 150 mm kanoner. Skibet vendte om og sejlede mod havnen i Kristiansand. MS Seattle blev udsat for hård beskydning og der brød ud brand. Besætningen gik til redningsbådene, mens skibet blev opgivet, drivende og brændende i Kristiansandsfjorden. Når besætningen kom i land, blev de holdt som krigsfanger, indtil den følgende dag. MS Seattle lå og fik brænde ud i flere dage. Hun begyndte så at tage ind vand og sank.

Vragdykning, en farlig sport[redigér | redigér wikikode]

Undervandsbillede fra vraget i 2007.

Vraget af skibet er et populært, men meget farligt mål for dykkere. Vraget ligger på en stejl havskrænt, hvor agterenden ligger på 28 meters dybde, mens det på dybeste sted ligger på hele 72 meters dybde. På vraget er opstået flere dødsulykker. Blandt andet i 2010, hvor to danske dykkere, fra den århusianske dykkerklub Nautica, mistede livet under et dyk ved vraget. Den ene dykker, en 38 årig mand fra Hørning, blev fundet i 2011 inde i vraget i et fragtrum på 55 meters dybde.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Kampen om Kristiansand af den tyske kontreadmiral Otto Schenk (1940), side 6 (norsk)
  • Arnold Kludas: Die Geschichte der deutschen Passagierschiffahrt Bd.IV Vernichtung und Wiedergeburt 1914 bis 1930, Schriften des Deutschen Schiffahrtsmuseum, Bind 21 (tysk)
  • MS Seattle www.teknisk-dykking.net (norsk)
  • MS Seattle www.dykkepedia.no (norsk)
  • Skipsvrak: MS Seattle Riksantikvaren / Kulturminnesøk (norsk)