Længde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Længder er nært beslægtet med numeriske værdier. Man kan sige at numeriske værdier angiver længden mellem to punkter F.eks. A og B på tallinjen. Det er også af denne grund, at man skriver længden fra A til B som "AB" med numerisk tegn omkring; på denne måde:

Man benytter sig at det numeriske tegn pga. at man ikke ønsker negative længder, da det er logisk forkert at have en negativ længde. På billedet kan man se at der er 4 enheder fra A til B, og det samme er der fra B til A. Man ville ikke sige at der er -4 fra B til A.

1 dimensionære længder angives som differensen mellem punkterne.

Tallinie

Dette bliver det til, hvis der tages udgangspunkt i eksemplet:

Hvis det i stedet, som nævnt, var længden fra B til A, ville man se, at det ville give -4 inde i det numeriske tegn, men da den numeriske operation er fortaget, bliver længde til 4.

Ved længder i flere dimensioner har man forskellige afstandsformler, der kan bevises. F.eks. benyttes "afstandsformlen" mellem to punkter i koordinatsystemet.

Enheder[redigér | redigér wikikode]

Der findes mange forskellige enheder for mål af længde. Mange af de ældre længdeenheders omregningsfaktorer er forskellige fra land til land. SI-enheder med evt. tilhørende SI-præfiks er derimod ens overalt:

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet: