Maison Carrée

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Indgangspartiet til Maison Carrée, Nîmes
Maison Carrée plafond.jpg

Maison Carrée i Nîmes i Provence er et romersk tempel, og er et af de bedst bevarede bygningsværker fra Romerriget. Det blev i sin oprindelige form opført mellem 19 f.v.t. og 16 f.v.t. af Marcus Vipsanius Agrippa, som også stod bag et andet velbevaret tempel, nemlig Pantheon i Rom. I 4. årh. e.v.t. blev templet indviet som kristen kirke, hvilket reddede det fra at blive ødelagt under de plyndringer af hedenske helligdomme, som fandt sted i slutningen af 4. årh. da kristendommen blev Romerrigets officielle og eneste tilladte religion.

Templets franske navn stammer fra en gammel term: carré long, der betyder lang firkant og som refererer til bygningens form.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Templet blev dedikeret til Agrippas to sønner Gaius og Lucius, der blev adopteret af kejser Augustus, men som døde unge. Efter at have været brugt som kirke blev bygningen omdannet til mødesal for bystyret. En overgang blev der opbevaret kanoner der i, og under den Franske revolution var den hestestald og derefter magasin for byens arkiver. I 1823 blev bygningen restaureret og omdannet til museum, og de bygninger som omgav den blev revet ned. I dag bruges templet til udstillinger.

Arkitektur[redigér | redigér wikikode]

Vestsiden af Maison Carrée, Nîmes

I Provence i det sydlige Frankrig lå en række kolonier, som var grundlagt af Julius Cæsar, og som blev befolket af pensionerede soldater fra hans hære, området havde derfor en meget nær tilknytning til kejser Augustus og hans familie. De offentlige byggerier i disse kolonier blev bekostet af kejseren selv og havde en kvalitet der var på højde byggerierne i selve Rom.

Maison Carrée er et flot eksempel på den augustæiske byggestil. Templet blev placeret på et 2,85 højt podium og dominerede det lokale forum i byen, det danner en rektangel, som er 26,42 m på langs og 13,54 m på enderne. Indgangspartiet udgøres af en dyb portico eller pronaos, som udgør næsten an tredjedel af bygningens længde. Søjlerne er af korinthisk stil, og arkitraverne over søjlerne bærer stadig fine udskæringer. En stor dør fører ind til cellaen, der er ikke bevaret spor af udsmykninger inde i bygningen.

Alle indskrifter, som var af bronze, blev fjernet i løbet af middelalderen, men i 1758 lykkedes det den lokale videnskabsmand Jean-François Séguier at rekonstruere teksten ud fra placeringen af de huller hvori bronzebogstaverne havde været sat fast. Teksten lyder oversat til dansk: til Gaius Caesar, søn af Augustus, konsul; til Lucius Caesar, søn af Augustus, designeret konsul; til Ungdommens prinser.

I 1988 til 1992 gennemgik selve templet og det gamle forum, der omgiver det, en omfattende restaurering. Norman Foster fik til opgave at tegne et nyt kunstmuseum, der er placeret overfor Maison Carrée, han skabte da en moderne genfortolkning af det 2000 år gamle tempel.

Maison Carrée inspirede til nyklassicistiske kirke La Madeleine i Paris (1807-42) og til Virginia State Capitol i USA.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne link[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 43°50′17″N 4°21′22″Ø / 43.83819°N 4.35611°Ø / 43.83819; 4.35611