Nîmes

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nîmes
fransk kommune (commune)
Kommunevåben for Nîmes
Nîmes ligger i Frankrig
Nîmes
Nîmes
Kommunevåben for Nîmes Nîmes' placering i Frankrig
Rådhuset i Nîmes
Rådhuset i Nîmes
Land Frankrig Frankrig
Region Languedoc-Roussillon Languedoc-Roussillon
Departement Gard  Gard
Arrondissement Nîmes
Kanton Hovedby for 6 cantoner
Interkommunal enhed Communauté d'agglomération Nîmes Métropole
Borgmester Jean-Paul Fournier (fra 2001)
Geografi
Koordinater 43°50′16″N 4°21′39″Ø / 43.83778°N 4.36083°Ø / 43.83778; 4.36083Koordinater: 43°50′16″N 4°21′39″Ø / 43.83778°N 4.36083°Ø / 43.83778; 4.36083
Højde (gns) 46 m
Areal 161,85 km²
Demografi
Indbyggere 144.940
Befolkningstæthed 896 indb./km²
Postnummer 30000 og 30900
INSEE-kode 30189
Hjemmeside www.nimes.fr
Kort over kommunen
Kort over kommunen

Nîmes (occitansk: Nimes) er en by og kommune i det sydlige Frankrig; den er hovedby (préfecture) i departementet Gard. Byen huser mange historiske seværdigheder, heraf mange fra den romerske periode, så den er et populært turistmål. Det moderne navn stammer fra latin, Nemausus.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Længe inden den romerske erobring af det keltiske Gallien var Nîmes en betydningsfuld lokalitet, og der er fundet spor efter beboelse fra neolitiske(ca. 4000 f.Kr.).

Omkring 600 f.Kr. blev der anlagt et keltisk oppidum (på Mt. Cavalier i den moderne by); denne befæstning var byens kerne til romerne erobrede Provence i 121 f.Kr. og anlagde en koloni i 50 f.Kr. Den hed Colonia Augusta Nemausus og var til Julius Cæsars veteraner fra det egyptiske felttog. Byen blev med omkring 60.000 indbyggere en af de største og vigtigste i det romerske Gallien bl.a. som hovedstad i provinsen Gallia Narbonensis.

Amfiteatret i Nîmes

Nîmes var en rig by til det 3. årh. e.Kr., hvor Romerriget begyndte at lide under stadigt hyppigere invasioner fra nabofolkeslag, og den blev flere gange plyndret af burgundiske, osthrogotiske og vandalske hære. Efterhånden som den romerske kontrol over de vestlige provinser forsvandt, mistede byerne også deres betydning, befolkningstallet faldt, og bygningerne forfaldt. I 8. årh. e.Kr. kom hele det sydlige Gallien inklusiv Nîmes under frankisk kontrol. Byens nye administration installerede sig i de gamle ruiner. Det betød, at de blev bevaret for eftertiden. Langsomt begyndte byen at genvinde sin tabte rigdom under den relative fred, frankerne bragte med sig.

I 12. årh. kom byen direkte under den franske trone, men middelalderen var generelt en urolig tid for hele området, og gennem både 14. og 15. årh. oplevede Provence en nærmest endeløs række af invasioner, som totalt ødelagde økonomien for byen og bragte hungersnød med sig. Nîmes blev et af de franske protestanters støttepunkter, og befolkningen blev derfor udsat for både undertrykkelse fra officiel side og uroligheder mellem de forskellige fraktioner indtil midten af 17. årh.

Nîmes set fra luften

Herefter oplevede byen en lang periode med fremgang, befolkningstallet steg fra ca. 21.000 til 50.000, beboelseskvarterer blev saneret, industrien ekspanderede, og en ny domkirke blev bygget. Mange af de antikke bygninger blev bragt tilbage til deres oprindelige udseende, og mange af byens øvrige markante bygninger blev opført.

Andet[redigér | rediger kildetekst]

  • Nîmes er historisk kendt for sin tekstilproduktion, særligt for denim (Serge de Nîmes), som bliver brugt til cowboybukser.
  • Nîmes er hjemsted for fodboldklubben Nîmes Olympique.

Seværdigheder[redigér | rediger kildetekst]

I Nîmes findes flere særdeles velbevarede romerske levn:

Maison carrée

Nyere seværdigheder:

I moderne tid har flere berømte arkitekter opført bygninger i Nîmes:

  • Norman Fosters Carré d'art fra 1986, som er kunstmuseum og mediatek over for det antikke Maison Carrée.
  • Jean Nouvels Nemausus er et postmoderne boligkompleks.
  • Kisho Kurokawa som har tegnet en bygning i samme ellipseform som amfiteatret.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Fransk geografiSpire
Denne artikel om Frankrigs geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi