Mallnitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mallnitz

Overblik
Land Østrig Østrig
Postnr. 9822 Rediger på Wikidata
Indbyggertal bebyggelseenhed1 indbyggertal
  Opgjort via opgørelsesmetode og hvem der har opgjort det
Areal bebyggelseenhed1 areal
Højde m.o.h. 1.191 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.mallnitz.gv.at
Oversigtskort

Mallnitz er en kommune i Bezirk Spittal an der Drau i delstaten Kärnten, Østrig .

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Hovedgaden i Mallnitz

Den ligger i en højtliggende dal i bjergkæden Hohe Tauern, der strækker sig sydpå ned til Obervellach ved floden Möll og adskiller Ankogelgruppen i øst fra Goldberggruppen i vest. I nord markerer Alpernes hovedkam grænsen til den østrigske delstat Salzburg . Ved Mallnitz går Tauernbahn ind i sydenden af Tauerntunnelen .

Kommunen består af Katastralgemeinder i Mallnitz og Dosen. De nordlige dele ligger i Nationalpark Hohe Tauern.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Der eksisterede muligvis allerede i bronzealderen en handelsrute over bjergpasset til Gastein-dalen i nord. Den blev brugt af kelterne fra omkring 400 f.Kr., og da området blev inkorporeret i den romerske Noricum- provins omkring 15 f.Kr., blev disse hovedstier genopbygget som en romersk vej.

Den første bosættelse på den gamle rute blev sandsynligvis etableret under de slaviske bosættelser i de østlige Alper fra ca. 600 og fremefter; lokaliteten i Malinica blev imidlertid ikke nævnt før 1299. De omgivende godser omkring Burg Niederfalkenstein blev derefter holdt af det kejserlige Grevskab Görz, der havde hovedsæde i Lienz .

Gennem middelalderen var Mallnitz en strategisk vigtig forpost på handelsruten til Salzburg, især til transport af salt og guld, der blev udvundet i Hohe Tauern-kæderne. Den nuværende kommune blev dannet ved en opsplitning af Obervellach i 1895. Den lokale økonomi blev afgjort fremmet af opførelsen af Tauerntunnelen fra 1901 til 1907 og indvielsen af Tauernbahn i 1909. Der har kørt biltransporttog gennem tunnelen til Mallnitz – Obervellach station siden 1920.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]