Mambo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Mambo (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Mambo)
Sophia Loren danser Mambo i filmen Pane, amore e... fra 1955

Den musikalske genre Mambo blev skabt af den cubanske musiker Orestes Lopez i 1937 – Genren blev i sin tidlige fase kaldt Danzón-Mambo, da den havde sit udspring i den mere end 150 år gamle musikalske genre Danzón.

Mambo blev spillet første gang offentligt i 1938 for radiostationen Mil Diez, da Lopez spillede i den cubanske musiker Antonio Arcaños band: Arcaño y sus Maravillas. Genren blev med tiden blot kaldt Mambo.

Musikken Mambo fik internationalt gennembrud i 1949 ved Cubaneren Perez Prado, der senere fik tilnavnet "The Mambo King" – Perez Prado har bl.a. komponeret Mambo Nr. 5.

Både musikken og dansen som opstod til musikken, har fået navn efter en Haitiansk Voodoopræstinde ved navn Mambo.

Dansen[redigér | redigér wikikode]

Den oprindelige dans Mambo starter for både manden og kvinden på højre ben på første taktslag i musikken, hvilket er atypisk, da stort set alle pardanse for kvinden danses på det modsatte ben af mandens, altså spejlvendt af hinanden: når herren er på det venstre ben, er kvinden på det højre.

Mambo danses med mange forskellige koreograferede trinsekvenser, og Cha Cha Cha-trinnene i dansen af samme navn stammer fra Mambo.

Den cubanske dans Mambo har intet at gøre med den Mambo (X-body Salsa), også kaldet On 2, der opstod i New York fra omkring 60’erne, som i sin tidlige fase blev danset til Mambo- og hurtigere Son-musik.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
MusikSpire
Denne musikartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.