Mambo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler Mambo som musik og dans. For CMS-webudviklingsværktøjet, se Mambo.
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Den musikalske genre Mambo blev skabt af den cubanske musiker Orestes Lopez i 1937 – Genren blev i sin tidlige fase kaldt Danzón-Mambo, da den havde sit udspring i den mere end 150 år gamle musikalske genre Danzón.

Mambo blev spillet første gang offentligt i 1938 for radiostationen Mil Diez, da han spillede i det cubanske Antonio Arcaño’s band: Arcaño y sus Maravillas.

Genren blev med tiden blot kaldt Mambo.

Musikken Mambo fik internationalt gennembrud i 1949 ved Cubaneren Perez Prado, der senere fik tilnavnet "The Mambo King" – Perez Prado har bl.a. komponeret Mambo Nr. 5.

Både musikken og dansen som opstod til musikken, har fået navn efter en Haitiansk Voodoo Præstinde ved navn Mambo.


Sophia Loren danser Mambo i filmen Pane Amore e... fra 1955

Dansen: Den autentiske dans Mambo, starter for både Manden og Kvinden på højre ben på første taktslag i musikken, hvilket er atypisk, da stort set alle pardanse, for kvinden danses på det modsatte ben af mandens, alså spejlvendt af hinanden: Når herren er på det venstre ben er kvinden på det højre.

Mambo danses med mange forskellige koreograferede trinsekvenser og Cha Cha Cha-trinene i dansen af samme navn stammer fra Mambo.

Den autentiske cubanske dans Mambo har intet at gøre med den Mambo (X-body Salsa), også kaldet On 2, der opstod i New York fra omkring 60’erne, som i sin tidlige fase blev danset til Mambo- og hurtigere Son-musik.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Musik Stub
Denne musikartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Kunst og kultur Stub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.