Margareta af Leuven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Margareta af Leuven ("Marguerite la Fière"; 12071225) var en belgisk jomfru, kro-servitrice som led martyrdøden og blev anerkendt som helgen af Pave Piusi 1905. Hendes mindesdag er den 2. september.

Margareta blev født levede og døde i den belgiske by Leuven. Som teenager blev Margareta ansat som servitrice ved slægtning Auberts kro. I 1225 besluttede Aubert og hans kone sig for at sælge værtshuset for at indtræde i en religiøs orden. Under deres sidste nat i værtshuset brød nogle røvere ind i huset og afkrævede dem deres alle deres penge. Da parret værgede sig ved dette blev de myrdet. Netop som røveren skulle til at begive sig af sted opdagede de Margareta. Hun indså hvad der var hændt, og gerningsmændene førte hende til en øde plads ved floden Dijle i nærheden for der også at myrde hende. En af røverne tilbød hende at hun kunne slippe bort hvis hun lovede at tie om mordet på værtshusparret. Margareta værgede sig for at samarbejde og fik da halsen skåret over; hendes krop kastede de derpå i floden.

Ifølge legenden ledte overnaturligt lys og lyden af englesang til at Margaretas krop blev fundet. Præsterne i Sint-Pieterskerk i Leuven lod hende krop genbegrave. Ved hendes grav indtraf efterfølgende en række mirakler.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Cruz, Joan Carroll, Secular Saints: 250 Canonized and Beatified Lay Men, Women and Children. Rockfors, Illinois: TAN Books and Publishers, Inc. 1989. ISBN 0-89555-383-X
  • The Book of Saints: A Dictionary of Servants of God. 6th ed. London: Cassell 1994. ISBN 0-304-34357-9