Kro

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gørlev Kro

En kro er et værtshus eller en lille restaurant på landet, hvor der serveres mest traditionelle danske egnsretter. Nogle kroer har også hotelvirksomhed og tilbyder decideret kroferier for private eller kroophold til konferencer. Nord for Ejderen i Sønderjylland kaldes kro også for krog. Kroen er ofte centralt beliggende i landsbyen, eller ud til vandet oftest i forbindelse med en færgerute. Mange kroer har derfor stadigt betegnelsen "Færgekro" skønt færgedriften i de fleste tilfælde er indstillet. I dansk film blev Hørby Færgekro foreviget da færgeruten stadigt var åben, og inden selve kroen brændte ned og blev genopført i dens nuværende form.

Kroer er kendt siden 1400-tallet. Kongeligt privilegerede kroer var kroer med særlige rettigheder. De måtte udskænke spirituøse drikke og indlogere folk. Den 10. maj 1912 blev Beværterloven ændret, og betegnelsen "kongelig privilegeret" samt kongelige symboler måtte fremover ikke længere anvendes af kroerne.[1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Helge V. Qvistorff, Gjæstgiveriets historie i Danmark, Jysk Lokalhistorisk Forlag, 1984. ISBN 87-88293-03-3.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Bygning eller seværdighedStub
Denne artikel om et bestemt bygningsværk og/eller en seværdighed er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.