Marie Taglioni

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Marie Taglioni
Marie-taglioni-in-zephire.jpg
Marie Taglioni
Personlig information
Født 23. april 1804(1804-04-23)
Stockholm, Sverige
Død 24. april 1884 (80 år)
Marseille
Forældre Filippo Taglioni
Sophie Karsten
Ægtefælle Auguste Gilbert de Voisins (1832 - 1836)
Børn Eugenie-Marie Edwige.
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Solodanserinde

Marie Taglioni (født 23. april 1804, død 24. april 1884) var en svensk-italiensk balletdanser i den romantiske ballet æra, en central figur europæisk dans historie. Hun var en af de mest berømte ballerinaer i den romantiske ballet. Hun er krediteret med (dog ikke bekræftet) at være den første ballerina der virkelig dansede en pointe.

Hun blev kendt i 1832 da hendes far, Filippo Taglioni, koreografere balletten Sylfiden til hende. Det var i dette stykket hun først brugte tåspidssko.

I 1837 blev hun medlem af Mariinskijballetten i Rusland. Efter hendes sidste forestilling i Rusland, i 1842, mens hendes popularitet var på toppen, blev et par af hendes gamle tåspidssko solgt for to hundrede rubler, angiveligt for at blive kogt, serveret med en sauce og spist af en gruppe af tilhængere.

Taglioni sluttede som professionel danser i 1847, hvorefter hun bosatte sig i Venezia i Italien. Hun var med til at indføre et strengere regime ved operaen i Paris, og var jurymedlem i den aller første corps de ballet-konkurrence. Senere havde hun nogle få balletelever. Den mest kendte er Emma Livry. Taglioni koreografer sin eneste ballet, Le Papillion, til Livry.

Johann Strauss komponerte Marie Taglioni Polka til Taglioni.

Hun blev begravet på Cimetière de Montmartre.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

  • Marie Taglioni, Souvenirs. Le manuscrit inédit de la grande danseuse romantique, édition établie, présentée et annotée par Bruno Ligore, Gremese, 2017.
  • Madison U. Sowell, Debra H. Sowell, Francesca Falcone, Patrizia Veroli, Icônes du ballet romantique. Marie Taglioni et sa famille, Gremese, 2016.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

ArtikelstumpStub
Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.