Maurits Cornelis Escher

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
M.C. Escher, i 1971
Escher-museet i Haag.

Maurits Cornelis Escher eller M.C. Escher, (født 17. juni 1898, død 27. marts 1972) var en billedkunstner fra Holland, der især er kendt for træsnit, litografier, mezzotintetryk og mosaikker, hvis tema er umulige konstruktioner, optiske paradokser og udforskning af det uendelige.

Han har lavet en række billeder med gentagelser af figurer (dyr, fugle mm.), der danner intrikate symmetriske mønstre, efter inspiration fra Alhambra i Granada i Spanien, som han besøgte i 1936. Denne teknik kaldes i geometrien tessellationer, dvs. mosaikbilleder, hvor en figurs form kan gentages i en flade, således at en række ens figurer passer sammen i en ubrudt flade.

Eschers mest berømte værk Metamorphosis III, som han udarbejdede i perioden 1967-1968, er et delvist håndkoloreret print på ca. 20 x 670 cm, som formentlig er verdens største træsnit, udført med 33 udskårne trykplader. Værket er som sit navn en forunderlig forandring af former og figurer.

Blandt hans andre kendte værker er Relativity, Belvedere, Waterfall og Convex and Concave, disse beskæftiger sig med optiske illusioner og umulige konstruktioner vha. perspektiv.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

NederlandskStub
Denne biografi om en nederlænder er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Person