Max Weinreich

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Max Weinreich (22. april 1894 i Goldingen i Guvernement Kurland29. januar 1969 i New York City i USA) var en sprogforsker, som havde specialiseret sig i jiddisch. Han var far til Uriel Weinreich, som redigerede ordbogen Modern Yiddish-English English-Yiddish Dictionary.

Weinreich begyndte sin skolegang i den tyske skole i Goldingen, og efter fire års undervisning overførtes han til det russiske gymnasium i Libau. Dernæst boede han i Dünaburg og Łódź og fra 1909 til 1912 i Sankt Petersborg, hvor han gik på I.G. Eizenbets private jødiske gymnasium for drenge. Weinreich opvoksede i en tysk-talende familie, men blev fascineret af jiddisch.

I 1925 etablerede Weinreich sammen med andre jødiske intellektuelle YIVO - Institute for Jewish Research (jiddisch: Yidisher Visnshaftlekher Institut) i sin lejlighed i Vilnius og var institutdirektør fra 1925 til 1939.[1]

Weinreich opholdt sig i Danmark med sin hustru Regina Shabad Weinreich (datter af den kendte læge og jødiske leder Zemach Shabad fra Vilnius) og deres ældste søn Uriel, da 2. verdenskrig brød ud i 1939. Hun rejste hjem til Vilnius, hvorimod Max og Uriel forblev udenlands og flyttede til New York City i 1940. Weinreichs hustru og yngre søn Gabriel tilsluttede sig dem i den korte periode, hvor Vilnius var en del af det uafhængige Litauen. Weinreich blev professor i jiddisch ved City College of New York og genetablerede YIVO i New York.

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ (på engelsk)Max Weinreich. yivoencyclopedia.org. Hentet 5. oktober 2011. 

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • David E. Fishman, The Rise of Modern Yiddish Culture, University of Pittsburgh Press (2005), ISBN 0-8229-4272-0.
  • Gershon David Hundert, YIVO Encyclopedia of Jews in Eastern Europe, Yale University Press (2008), ISBN 0-300-11903-8.


Letland Stub
Denne biografiske artikel om en russer, eller en person født i Rusland, er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi