Mein Kampf

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Fransk udgave fra 1934 af Mein Kampf.

Mein Kampf (på dansk: Min Kamp) er en bog, som Adolf Hitler dikterede til sin kampfælle og sekretær Rudolf Hess, mens de sad i fæstningsarrest i Landsberg am Lech i 1924 efter kupforsøget i München. Formålet var at fastlægge udviklingen og målsætningen for den nationalsocialistiske bevægelse.

Før rigsdagsvalget i 1928 solgtes under 4000 eksemplarer, men den nåede i 1943 et samlet oplag på 10 millioner.

Bogens indhold[redigér | redigér wikikode]

Bogen består af to dele: I 1925 udkom Eine Abrechnung (udgivet på dansk i 1934 under titlen Et Opgør) og i 1926 Die nationalsozialistische Bewegung (udgivet på dansk i 1936 under titlen Den nationalsocialistiske Bevægelse). Hitler kaldte værket Viereinhalb Jahre des Kampfes gegen Lüge, Dummheit und Feigheit (= Fire et halvt år fra kampen mod løgn, dumhed og fejhed) – af hans forlagsredaktør, Max Amann, forkortet til Mein Kampf.

Første del[redigér | redigér wikikode]

Bogens første del, Eine Abrechnung (Et Opgør), er en delvis selvbiografi. Hitler beskriver barndom og opvækst, kunstnerdrømmene, tiden i Wien , oplevelser i første verdenskrig og fortvivlelsen over nederlaget. Han fortæller, hvordan han kom i forbindelse med Det tyske arbejderparti, som han ændrede til Det Nationalsocialistiske Tyske Arbejderparti. Han gør rede for sine synspunkter om "jødeproblemet", sin foragt for "novemberforræderne" og Versaillestraktaten. Han redegør for andre politiske bevægelser som kommunisme, socialdemokrati og de nationale bevægelser, som han hentede inspiration til sin ideologi fra.

Anden del[redigér | redigér wikikode]

Bogens anden del, Die nationalsozialistische Bewegung (Den nationalsocialistiske Bevægelse), er en formel politisk proklamation. Hitler giver sit syn på historien og statens rolle kontra racens og nationens: det tyske folk. Han giver instruktioner for partiets organisation og om brug af propaganda til at vinde politisk magt. Han afslutter med sin vision om Tysklands udenrigspolitiske forhold efter magtovertagelsen.

Efter krigen[redigér | redigér wikikode]

Mein Kampf er efter krigen forbudt i Tyskland. Delstaten Bayern har ophavsrettighederne. Da den britiske forlægger Peter McGee ønskede at udgive tre 16 sider lange uddrag af Mein Kampf med kritiske kommentarer, nedlagde landsretten i München i januar 2012 fogedforbud på opfordring fra delstaten Bayern. McGee udgiver ugeavisen Zeitungszeugen, [1] på dansk "avisvidner", som trykker og kommenterer tyske aviser fra nazitiden. [2]

I Danmark udgav Jørgen Paludans Forlag i 1966 "Min Kamp" med kommentarer af professor i historie og moderne samfundskundskab Sven Henningsen trods protester fra Bayern[3].

I Det palæstinensiske selvstyre var en arabisk oversættelse af Mein Kampf på bestsellerlisten i 1990'erne. [4] Tilsvarende blev der i Tyrkiet i 2005, på kun to måneder solgt over 100.000 eksemplarer af Mein Kampf.[5]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Zeitungszeugen | Geschichte erlesen
  2. ^ Domstol forbyder genoptryk af 'Mein Kampf' - Politiken.dk
  3. ^ Dansk forlag genoptrykker Hitlers Mein Kampf
  4. ^ Mein Kampf for sale, in Arabic - Telegraph
  5. ^ Mein Kampf sales soar in Turkey | World news | The Guardian

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]