Karl Ove Knausgård

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Karl Ove Knausgård i 2010.

Karl Ove Knausgård [ˈkɑːɭ ˈuːvə ˈknæʉsˌgɔːɾ] (født d. 6. december 1968 i Oslo[1]) er en norsk forfatter og forlægger. Hans bøger er oversat til flere sprog. Han er i Danmark mest kendt for sine seks bøger i serien Min kamp.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Knausgård er opvokset på Tromøy ved Arendal, og i Kristiansand. Han har studeret kunsthistorie og litteraturvidenskab ved Universitetet i Bergen.

I tidsrummet 19892001 var han medredaktør på det norske litterære tidsskrift Vagant.

Litterære værker[redigér | redigér wikikode]

Knausgård debuterede litterært i 1998 med romanen Ude af Verden, som vakte stor opmærksomhed. Som første debutant nogensinde blev han belønnet med den norske kritikerpris.[2] Efterfølgeren, Alting har en tid, blev ligeledes en succes for forfatteren og blev nomineret til Nordisk Råds litteraturpris.

Knausgårds seneste værk er den autofiktionelle roman Min Kamp, som er udgivet i seks bind. Romanen blev en kæmpe succes i Norge såvel som i udlandet. Bogen har vundet mange priser og blev blandt mange andre priser også nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

De tre romaner Ude af Verden, Alting har en tid og Min Kamp kan ifølge Knausgård selv ses som en form for trilogi. Temaerne er det enkelte menneskes liv på godt og ondt, og som største inspirationskilde har Knausgård selv nævnt James Joyces Ulysses.[3]

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Pr. 2017 er han stadig gift med Linda Boström Knausgård, der er forfatter.[4]

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]