Mellemskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
En mellemskole i Myanmar

En mellemskole er en skole, som elever i visse lande går på efter grundskolen og før gymnasium eller anden videregående uddannelse. Elevernes alder varierer landene imellem og nogle gange også internt i de enkelte lande. I Israel og Japan dækker mellemskolen for eksempel 7.-9. klasse, i Rusland 5.-9. klasse og i USA typisk 6.-8. klasse. Andre lande som for eksempel Danmark opererer derimod ikke (længere) med mellemskoler, og i stedet forbliver eleverne i grundskolen indtil gymnasiet eller anden videregående uddannelse.

Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Mellemskolen blev indført i Danmark med skoleloven af 1903, efter norsk forbillede, som en brobygning mellem folkeskole og gymnasium, og den blev afskaffet ved skoleloven af 1958.[1][2]

Mellemskolen var 4-årig og strakte sig fra 6. til 9. klassetrin og sluttede med mellemskoleeksamen, som gav adgang til gymnasiet. Elever, der ikke søgte i gymnasiet, kunne supplere med realeksamen, som var en 1-årig overbygning i 10. skoleår.

Kritik af den tidlige inddeling efter boglige evner allerede i 11-årsalderen førte til, at man i skoleloven af 1937 indførte »fri mellem« (FM), en eksamensfri mellemskole, som et alternativ til eksamensmellemskolen (EM).

Da mellemskolen blev afskaffet med 1958-loven (sidste afholdelse af mellemskoleeksamen var i 1962[kilde mangler]), blev realskolen gjort 3-årig (8.-10. klassetrin), og undervisningspligten var stadig kun på 7 år. Men snart fandt man i de enkelte skolevæsener på at genindføre den model med deling af elever, der var tilsigtet afskaffet, idet der i 6. og 7. klasse kunne vælges A (almen), B (boglig) eller C (udelt klasse). Forældrene kunne vælge at lade en klasse fortsætte som udelt, men lærerne argumenterede ofte kraftigt for at foretage en deling. B-klasser fortsatte i princippet uændret som realklasser. Så på en måde levede mellemskolen videre i A-klasser (svarende til FM) og B-klasser (svarende til EM), indtil realeksamen blev afskaffet ved skoleloven af 1975. Ved den lejlighed blev undervisningspligten hævet til 9 år.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]