Merkur Bank

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Merkur Andelskasse
Virksomhedsinformation
Selskabsform Pengeinstitut, organiseret som andelskasse
Grundlagt 1982
Hovedsæde København (Hovedkontor)
Filialer i Aalborg, Odense,
København og Aarhus
Nøglepersoner Adm. direktør Lars Pehrson
og bestyrelsesformand
Morten Gunge
Organisation
Antal ansatte
93
Eksterne henvisninger
Merkur Andelskasse

Merkur Andelskasse er et dansk pengeinstitut, der kombinerer klassisk bankdrift (indlån og udlån, samt fravalg af spekulation) med et ønske om at påvirke samfundet i bæredygtig retning gennem bankvirksomhed. Andelskassens hovedformål er at fremme en bæredygtig samfundsudvikling – miljømæssigt, socialt og kulturelt. Derfor låner man kun ud til økologisk bæredygtige virksomheder, friskoler, børnehaver, samt kulturelle og sociale projekter m.m. Udlån til virksomheder sker på baggrund af en vurdering af både de økonomiske og de samfundsmæssige, økologiske, sociale og kulturelle aspekter.

Merkur deltager i flere internationale netværk af ligesindede banker og finansielle institutter, bl.a. Global Alliance for Banking on Values, International Association of Investors in the Social Economy og European Federation of Ethical and Alternative Banks.

Ved udgangen af 2016 havde Merkur ca. 28.000 kunder, og en balance på knap 3.1 mia. Merkur har afdelinger i København, Aalborg, Aarhus og Odense.

Merkur startede i 1982 som en privat spare- og låneforening i Aalborg. Medlemmerne kunne så sætte penge ind på en konto og foreningen kunne finansiere små projekter blandt medlemmerne. Stifterne ville grundlæggende selv tage ansvar for, hvad deres penge blev brugt til. Fra 1985 blev foreningen omdannet til en andelskasse og dermed åben for offentligheden, samt ved samme lejlighed underlagt det almindelige tilsyn fra Finanstilsynet.

Merkur har hentet inspiration fra lignede banker i udlandet, fra bæredygtighedsprincipper og fra Rudolf Steiners analyse af samfundets grundlæggende funktioner fra 1919, hvor de optimale betingelser for erhvervsliv, kulturliv (herunder forskning og uddannelse) og lovgivning/forvaltning undersøges. Merkur har siden oprettelsen i 1982 arbejdet med finansiering af sociale, kulturelle og miljøvenlige erhvervsprojekter. Merkur er et fuldt udbygget pengeinstitut på både privat- og erhvervsområdet, og er bl.a. pengeinstitut for en række NGO'er.

Udover klassiske bankprodukter har Merkurs kunder mulighed for at vælge mere holdningsbaserede måder at spare op på. F.eks. kan kunderne vælge at øremærke deres opsparing, så pengene lånes ud til finansiering af Fair Trade-handel med leverandører i den tredje verden, eller man kan vælge at støtte forskellige humanitære organisationer eller en miljøorganisation via sin opsparing. I 2017 var Merkur, som den første bank i Danmark, med til i samarbejde med virksomheden Crowdinvest, at udbyde Crowdfunding af virksomheder, eller såkaldt Equity Crowdfunding.

Merkur tilbyder i samarbejde med blandt andet den hollandske etiske bank Triodos om formidling af etiske investeringsprodukter, som også tilbydes i forbindelse med pensionsopsparinger og firmapensioner. i 2017 formidlede Merkur bæredygtige og etiske investeringer for 537 mio. kr.

Merkur Andelskasses administrerende direktør Lars Pehrson har flere gange blandet sig i den offentlige debat om blandt andet banklovgivningen og fik i 2013 Ebbe Kløvedahl Reichs demokratistafet.  

.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]