Mester Jakel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Mester Jakel-hånddukke

Mester Jakel er en populær figur fra hånddukketeatret. Desuden er Mester Jakel-teater en almindelig betegnelse for denne type dukketeater.

Jakel, der er et plattysk navn, og diminutiv af Jakob, betyder som fællesnavn bl.a. bonde, dumrian, nar, og en udstoppet figur i menneskeskikkelse samt en krukke eller potte. Flere af disse betydninger kan forklare, at den marionetkomedie, som fra gammel tid (i alt fald siden afslutningen af det 18. århundrede) spilles med små dukker på Dyrehavsbakken ved København og hørte til dennes mest karakteristiske folkeforlystelser i sommertiden, kaldes Mester Jakels-komedie; rimeligvis er den da kommet til Danmark fra Tyskland. Før 1780'erne synes dette dukkespil ikke at kunne påvises på Bakken, og i 1790'erne og nogle år ind i næste århundrede var det Jørgen Qvist, der agerede med dukkerne derude; fra ham er de gået i arv til andre marionetspillere, lige indtil vore dage.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Jakel i Salmonsens Konversationsleksikon (2. udgave, 1922)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Kunst og kultur Stub
Denne artikel om teater er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.