Mester Jakel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mester Jakel-hånddukke

Mester Jakel er en populær figur fra hånddukketeatret. Desuden er Mester Jakel-teater en almindelig betegnelse for denne type dukketeater.

Jakel, der er et plattysk navn, og diminutiv af Jakob, betyder som fællesnavn bl.a. bonde, dumrian, nar, og en udstoppet figur i menneskeskikkelse samt en krukke eller potte. Flere af disse betydninger kan forklare, at den marionetkomedie, som fra gammel tid (i alt fald siden afslutningen af det 18. århundrede) spilles med små dukker på Dyrehavsbakken ved København og hørte til dennes mest karakteristiske folkeforlystelser i sommertiden, kaldes Mester Jakels-komedie; rimeligvis er den da kommet til Danmark fra Tyskland. Før 1780'erne synes dette dukkespil ikke at kunne påvises på Bakken, og i 1790'erne og nogle år ind i næste århundrede var det Jørgen Qvist, der agerede med dukkerne derude; fra ham er de gået i arv til andre marionetspillere, lige indtil vore dage.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Jakel i Salmonsens Konversationsleksikon (2. udgave, 1922)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kunst og kulturSpire
Denne artikel om scenekunst og teater er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.