Metropolitan Borough of Rochdale

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rochdales plcering i England

The Metropolitan Borough of Rochdale er et Metropolitan borough (et storbyområde under én forvaltningsenhed) i Greater Manchester, England.

Borough'et havde 212.962 indbyggere i 2014, mens administrationsbyen Rochdale havde 107.926 indbyggere i 2011.

Metropolitan Borough of Rochdale opstod, da en række mindre forvaltningsenheder blev slået sammen i 1974. Èn af de sammenlagte enheder var Municipal Borough of Middleton, der havde eksisteret fra 1886 til 1974.

Andelsbevægelsen[redigér | redigér wikikode]

Den første brugsforening opstod, da 28 vævere i Rochdale nord for Manchester i 1844 gik sammen i en forening for at købe sukker, smør og mel til fordelagtige priser.

De 28 arbejdere, der havde åbnet den første brugsforening, formulerede de kooperative grundprincipper i 1844: åbent medlemskab, demokratisk styrelse, begrænset forrentning af medlemskapitalen og fordeling af udbyttet i forhold til omsætningen.

Gruppen blev kaldt Rochdalepionererne.

Den første brugsforening i Danmark var Thisted Arbejderforening, som blev etableret i 1866 på initiativ af præsten Hans Christian Sonne.

I Danmark blev brugsforeningerne grundstammen for andelsbevægelsen, der gennem mere end 100 år prægede landsognene og dansk landbrug.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: